Европа

Стотици ученици в Рим за 24-и Май

Стотици ученици от българските училища в цяла Европа се включиха в официалното поклонение на гроба на Св. Кирил в Рим за 24-и Май.

Поклонението беше организирано от Асоциация „Балкан“ в  Мадрид, Асоциацията на Българските Училища в Чужбина и българското училище „Асен и Илия Пейкови“ в Рим. Участниците са били общо 320 – ученици, родители, учители и ръководители от български училища в шест държави: Испания – 7 училища, Италия – 5, Австрия – 1, Кипър -1, Франция-1 и Великобритания -2.

На 22-и Май на посещение на Ватиканските музеи е било отделено особено внимание на тракийските следи в папските колекции.

На 23-и  сутринта всички участници са се срещнали на площад „Св.Петър“ и след посещение на Базиликата са изпели химна на славянската писменост. След кратка официална част и приветствие към участниците в църквата „Сан Лоренцо“ (където се помещава българското училище „Асен и Илия Пейкови“), денят е продължил с разходка по българските следи в Рим. Обиколката е започнала с поклонение пред паметника на Капитан Петко войвода, след това е била посетена българската църква „Св.Павел” на площад  „Кампо дей Фиори“, площад „Навона“, Пантеона, храма на Адриан, колоната на Марк Аврелий.

На 24-и Май са посетени Капитолийския площад, форумите на Август, Цезар и Траян, Колизеума, площад „Асен Пейков“, Домус Ауреа (Златният палат на Нерон), Санта Праседе (където са живели Солунските братя и където умира Константин – Кирил Философ) и Санта Мария Маджоре (където за пръв път е четена литургия на старобългарски език).

Константин – Кирил Философ

В 14 ч. празникът е продължил с литургия в базиликата „Сан Клементе“ съвместно с официалната българска делегация начело с мин. председателя на България Бойко Борисов.

Бойко Борисов с ученици в Рим

Денят е завършил с прием в посолството на Република България в Рим.

Източник
Българското училище "Дунав" в Линц

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Back to top button