БългарияВолга

Официална среща на дунавски и волжки българи

Председателят на Държавната Агенция за Българите в Чужбина Росен Иванов прие група общественици от Република Башкортостан и от Уляновска област на Руската федерация.

Гостите на са за първи път в нашата страна. Те вече са се запознали със забележителностите на София, провели са няколко срещи с представители на български институции и ведомства и неправителствени организации. Председателят на ДАБЧ Росен Иванов ги запозна с основните насоки в дейността на агенцията и нейното сътрудничество със структурите на българските общности по света.

Част от българската общественост познава историята на своите ханове и на техните потомци, останали по волята на съдбата далеч от пределите на Дунавска България. Важно е да се работи с интелигенцията и младото поколение, да се предлага научно-изследователска литература.

Агенцията ще информира за възможностите български археолози да участват в експедиции по средното Поволжие.

среща

  Последователно думата са взели всички присъстващи на срещата: Ахмет Рахимов, председател на Клуба на булгарската интелигенция в Уфа, столицата на Република Башкортостан, неговият заместник Мидхад Шаяхметов и Зухра Шаяхметова, завеждаща женската секция към Клуба. Уляновска област е била представена от Шевкид Богданов, председател на Съвета на просветната обществена организация „Българско възраждане“, Темирта Вахитов, председател на обществената организация Туган Тел /Роден език/, Хамза Ямбаев и Султан Гиматов. Гостите се спрели върху своята дейност, свързана с изследвания на историческите корени на прабългарите. Те систематизират доказателствата за общ произход на дунавските българи и народите, населяващи местата, където преди векове е съществувала Волжка България /казански татари, чуваши, башкири, удмурти, марий-ел и др./. Стремят се да възстановят етнонима „българи“, „българският“ език и култура. За тях „дунавските българи“ са братя по кръв и хора, на които може да се разчита за морална подкрепа. Гостите проявили интерес за издаване на брошури и пътеводители, които представят различни български градове.

В срещата са участвали още Снежана Лалева, член на ръководството на българското дружество „Баба Тонка“ в Мелбърн, Австралия, проф. Михаил Станчев, почетен председател на българското дружество „Марин Дринов“ в Харков, Украйна, Димитър Деков, посланик на Република България в Република Казахстан през 90-те години.

Гостите от Руската федерация са в България по покана на Организацията на Обединените Българи и Международна Академия по Българознание във връзка със Седмицата на българската история, култура и цивилизация „Българиада-2010″ /29.09 – 05.10.2010 г./. Предстоят им нови познанства и разговори от взаимен интерес, посещения на други български селища. В Агенцията на гостите бяха връчени подаръци, които не само да им напомнят за нас, но да им бъдат полезни и в работата на оглавяваните от тях дружества.

Източник
Държавна Агенция за Българите в Чужбина

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Back to top button