РС Македония

Спират български автомобили на границата с БЮРМ

На граничен пункт „Делчево” в посока БЮРМ не се пропускат автомобили с българска регистрация, чиито собственици имат двойно (българско и македонско) гражданство.

Официалното „Обяснение” е че се постъпва според конвенцията от Истанбул, според която ще бъдат спирани всички автомобили, които не изпълняват условията за внос.

Не е съвсем ясно защо властите в БЮРМ нарушават законодателството си, според което автомобилите трябва да се регистрират в срок от половин година. Получава се ситуация като в Параграф-22 – човек може евентуално да си купи автомобил от ЕС, след което трябва да го регистрира в БЮРМ. Но не би могъл да го направи, защото не може да влезе с него на територията на БЮРМ, където да го регистрира.

Не се знае и защо всички, тръгнали на бизнес или туристическо посещение в БЮРМ с личните си автомобили се третират като вносители.

Очевидно недотам адекватните действия на властите са продиктувани от някакво политическо решение. Разбира се БЮРМ е суверенна страна и може да прави каквото си иска в рамките международно признатите си граници. Но…

  • Докато ние премахнахме визовия режим за много от страните в бивша Югославия за да улесним пътуването на гражданите им и постепената интеграция (желание, изявявано от правителствата им) в европейската зона за свободно движение на хора и стоки, там като че работят активно против това.
  • Засягат се хора с двойно гражанство. Наскоро дори Северна Корея направи постъпки за улесняване комуникацията между разделените семейства от двете страни на границата. Ако си от БЮРМ и живееш в България или имаш и македонско гражданство обаче излиза че намаш право да посетиш роднините или родния си край с личния автомобил.
  • БЮРМ в момента има огромен публичен сектор (17 пъти над средното за ЕС, спрямо населнието), уникална безработица (над 32%) и осезаема липса на инвестиции. И все пак предпочитат да не допускат български бизнесмени и инвеститори (малко трудно е да си представим кой би инвестирал засега там, ако не е емоционално обвързан).
  • Май се възпрепятстват се само хора с българско+македонско гражданство и български автотърговци, което е явна дискриминация.
Не пускат български автомобили в БЮРМ

 Правителството в БЮРМ се опитва да увеличи приходите и чрез забрана на многобройните автомобили с чужди (основно български) номера, за да принуди собствениците им да заплатят драконовските цени за регистрация там. Разбира се имат пълното право да го направят, стига да се касае за всякакви чужди, а не само български номера.

Ако това остане, ще видим кое ще се окаже предпочитаното решение за заобикаляне на неадекватните разпоредби – преиздаване н нов български номер на всеки няколко месеца за 20-ина € (който ще има нова половин година за регистрация там ако решат все пак да спазят собствените с наредби) или регистрация на името на (само)български гражданин и ползване с пълномощно както е случая с автомобилите закупувани от румънци. Нищо не пречи и същите автомобили да преминат границата, управлявани от човек с каквото и да е друго гражданство.

Източник
Канал 5

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Back to top button