Европа

Честване на българската писменост в Солун

Денят на българската писменост беше отбелязан с поредица от прояви между 22-и и 24-и Май в Солун.

На 22-и Май в Музея за византийска култура бе открита изложбата „Български архитекти от чужбина” от Държавната Агенция за Българите в Чужбина и Съюза на архитектите в България. Тя е част от една голяма поредица на агенцията, стартирала преди години за популяризация работата на български творци, установили се да живеят в различни точки по света. Гостуването и́ в Солун в рамките на един месец стана благодарение на съдействието от страна на генералното консулство на Република България.

български архитекти в Солун

От изложбата посетителите можаха да се запознаят с  професионалните достижения на 13 наши сънародници – архитекти, получили престижни международни отличия. Това са Анета Каменова-Булант (Architekturstudio Bulant&Walzer), Петър Тодоров (Skyline Architekten) от Виена, Емануил Савел Марков (Modern Architecture Group) и Милена Нешева (KARAWIZ) от Париж, Ива Василева от Атина, Павлина Коева-Рачева от Единбург, Фани Данаджиева от Сан Франциско, Никола Дойчев (DLA+Architecture&Interior Design) от Питсбърг, Лора Дикова от Чикаго, Владо Вълков от Лос Анжелис, Красимир Василев от Торонто, Надежда Парталева и Илиян  Киримидчиев от Монреал.

Изложбата бе открита от директора на музея за византийска култура Агатоники Цилипаку, Поздравления поднесоха генералният консул на Република България в Солун Господин Васил Вълчев и заместник-председателят на ДАБЧ Господин Димитър Владимиров. Бяха прочетени поздравителни адреси от името на заместник-министъра на вътрешните работи на Гърция по въпросите на Македония и Тракия Мария Колиа-Царуха и на председателя на Съюза на Архитектите в България архитект Георги Бакалов. След официалната част участниците и гостите на събитието аплодираха изпълненията на младежкия струнен оркестър „Ротонда” с ръководител проф. Ирина Драгнева, преподавател в Солунската консерватория.

концерт в Солун

На 23-и Май в празнична атмосфера бяха връчени свидетелствата за завършен клас на всички възпитаници на Българското Неделно Училище към Атонската обител „Свети Великомъченик Георги Зограф”. През настоящата учебна година техният брой е 76, а според училищното ръководство, наесен ще бъдат още повече и ще се наложи да се потърсят допълнителни помещения.

Тържеството започна с химна на България, а след това по случай закриването на учебната година към децата, родителите и учителите се обърнаха генералният консул на Република България в Солун и заместник-председателят на ДАБЧ. Йеромонах Гавраил от Славянобългарския манастир „Свети великомъченик Георги Зограф” в Света гора връчи свидетелствата на децата с пожелание за здраве и успехи. Ученици получиха и грамоти за участието си с рисунки  в започналия вече Празник на езиковото многообразие в Солун.

От името на ДАБЧ бяха предоставени книги в помощ на обучението по българска история и традиции. Имаше и среща с учителите, при която бяха споделени конкретни идеи за по-нататъшната ни съвместна работа.

Паметник на Кирил и Методи в Солун

На 24-и Май бяха поднесени венци и цветя пред паметника на славянската писменост, изграден от Солунската община непосредствено до митрополитския  храм „Св. Св. Кирил и Методий”. Участваха служителите в генералното консулство, представителите на ДАБЧ, учители и ученици от българското училище. В словото си генералният консул Васил Вълчев изтъкна огромното значение на делото на светите братя  за създаването на славянската писменост и културния възход на народите, възприели тази писменост.

Архимандрит Амвросий от митрополитския храм отслужи празнична литургия.

Паметник на Кирил и Методи в Солун
паметна плоча на Солунската българска мъжка гимназия

Непосредствено след това бяха поднесени цветя и пред паметната плоча на мястото, където някога е била прочутата Солунската Българска Мъжка Гимназия. Открита през 1881 г. и просъществувала до 1913 г., тя е един от най-значимите български просветни центрове в Македония и Одринско с 5 820 ученици, много от които по-късно стават дейци на българската наука и просвета, висши офицери, дипломати и юристи.

Отбелязването на 24-и Май в Солун съвпадна с третия Фестивал на езиковото многообразие, организиран от общината. Наред с павилионите на Гърция, Франция, Германия, Австрия, Русия, Сърбия, Кипър, Албания, Испания, Италия, Кипър и други страни, бе подреден и българският. Нашето участие беше подготвено от генералното консулство и Българското Неделно Училище „Св. Вмчк. Георги Зограф”. По този повод агенцията също предостави рекламни брошури за българските исторически забележителности, спорт и туризъм.

български щанд в Солун

Източник
Държавна Агенция за Българите в Чужбина

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Back to top button