БесарабияБългария

Синдикатите имат план да върнат около 150 000 бесарабски българи

Синдикатите и работодателски организации разработват програма, целяща да привлече в България около 150 хиляди работници от Бесарабия.

Идеята не синдикатите (в часност КНСБ) е това да се случва през идните 3 до 5 години. Според президента на КНСБ Пламен Димитров в интервю пред БНР така ще се запълни недостигът на работна ръка и ще се оживят западащи села.

Планът е те да нямат нужда от статут, а такъв да им бъде издаван в последствие по бърза процедура. Так може да се реши системният проблем със 150 000 незаети работни места в България. Бесарабските българи са перфектните „емигранти“ защото са с български корен, самосъзнание и език. От местните власти се очаква да направя карта с изоставените селски къщи и в тях да бъдат заселени бесарабски българи, ако наоколо има свободни работни места. Идеята е държавата да купи на ниски цени запустели къщи и да им направи лек ремонт.

Планът ще бъде предложен на правителството до края на годината, каза Пламен Димитров. По неговото мнение за успешното интегриране на мигрантите на пазара на труда е необходим подход, обединяващ множество участници. Той включва публични органи, службите по заетостта, социалните и икономически партньори, бизнес организациите, търговско-промишлените предприятия, занаятчийските камари, работодателите, доставчици при образование и обучение и организациите на гражданското общество, при пълно зачитане на ролята и компетентностите на всеки един от участниците.

Председателят на Българската търговско промишлена палата (БТПП) Цветан Симеонов отбеляза, че за България са нужни висококвалицирани специалисти от мигрантите. Такива, които да се интегрират на пазара на труда, но постигането на подобна цел би било много трудно. 

Планът изглежда като отчитане на дейност и чесане на езици, защото:

  • путеещите къщи по селата са такива, защото работните места не са наблизо;
  • собствеността им обикновено не неизяснена, защото са собственост на няколко наследници (често поне един се намира трайно в чужбина), а подялбата им е прекалено скъпа и административно сложна, предвид цената на къщите;
  • ремонта на необитавана от десетилетия изоставена селска къща е далеч от евтин, отделен въпрос е инфраструктурата;
  • нудаем се от специалисти, а работните места за такива са в големите градове

Източник
Dir.bg24 Часа

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Back to top button