РС Македония

Арестувани българи, оплакали се от репресия в БЮР Македония

Шестима граждани на Струмица с двойно македонско-българско гражданство са били арестувани след груби обиски на домовете им.

Това е станало на 2 януари – около седмица, след като екип на bTV гостува при част от тях и те разказаха как са са подложени на репресия в БЮРМ заради българското си самосъзнание. Шестимата са били упълномощени да представляват кандидати за българско гражданство.

Лазар Младенов, председателят на Българския културен клуб в Скопие, обясни пред bTV, че представители на службите за сигурност нахлули в къщите на шестимата задържани под претекст за проверка за фалшифицирани медицински свидетелства. В един от домовете обискът е бил извършен само в присъствието на малолетни деца, без техния баща, който се прибирал от пътуване в България. Още при минаването на границата македонските митничари са го уведомили, че у дома му се прави обиск. След завръщането му проверката продължила в неговия офис, от който са били иззети 22 готови български паспорта, 22 лични карти и 30 комплекта документи за кандидатстване за българско гражданство.

На всички обискирани е било временно забранено да напускат БЮР Македония.

Арести за македонци с българско самосъзнание, оплакали се от репресия

Един от арестуваните е бил отведен в полицейското управление на Струмица с чувал на главата. Друг бил разпитван за дейността си в продължение на 2-3 часа. Полицейските служители са казали на разпитваните, че нямат право на жалба и са ги заплашвали да не се оплакват на българското посолство. Задържаните са били освободени от разпита, без да им е предоставена никаква заповед или писмен документ относно целите на задържането им. Документите, иззети при обиска, са все още в полицията или в съда. Четирима от тях са дали писмени изявления до клуба, за да се реагира навреме чрез българските институции,

Около 15 ч в сряда ме чакаха на вратата, казаха да отварям. Казаха, че има обиск. Бяха двама цивилни и униформен полицай. Легитимираха се, не бяха груби. В един момент почнаха да взимат всичко.

Остава неясно защо при акция срещу фалшиви медицински свидетелства са изземани и български паспорти, които все още не са върнати на притежателите им.


Ето и репортажа, след който последваха „случайните“ обиски и арести:

Как българите в Македония посрещнаха Коледните празници

Източник
bTV

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Back to top button