БългарияНовини

Премиерът се срещна със Спаска Митрова

Премиерът Бойко Борисов се срещна и разговаря в Сандански с освободената от затвора в Скопие българка Спаска Митрова, предаде репортер на БГНЕС.

Спаска Митрова и Бойко Борисов – пресконференция

Не знам къде се намира и в какво състояние е детето ми. Това каза Спаска Митрова след срещата си с министър-председателя Бойко Борисов в Сандански.
Митрова благодари на държавата за голямата подкрепа, която ѝ е бе оказана докато бе в затвора в Идризова край Скопие и допълни, че усеща защита от своята държава. „Македония за мен е чужда”, подчерта Спаска Митрова. Искам да си взема детето и да отида там, където ми е мястото, подчерта Митрова. Тя обаче все още не знае какво ще прави, след като дойде в България. Дипломата ѝ от Югозападния университет в Благоевград не се признава в Македония, но се признава у нас и аз се ангажирам да ѝ намерим работа тук, заяви министър-председателят Бойко Борисов. Предстои Спаска Митрова да се отправи към София, където ще бъде настанена в резиденция „Бояна”.

През зъби сме си мълчали. Мойте уважения към съдебната система на Македония и нейните управляващи, но да оставят това момиче да лежи в затвора – нека си лежи на тяхната съвест, категоричен бе Борисов. Важното е при всяка възможност и при всяка ситуация българите да усещат подкрепата на държавата

допълни още премиерът.


Безпортфейлният министър кани Спаска да работи за него

Имам свободна щатна бройка в седемчленния си екип и тя може да бъде заета от Спаска Митрова”, обяви министърът без портфейл Божидар Димитров.

Той вече предложил на семейството на българката тя да започне работа като експерт при него, но самата Митрова все още не е дала отговора си.

Ако пожелае, може да работи и на друго място, тя е завършила английска филология и може да работи и във Външно министерство”, обясни той.

Очаква се Спаска Митрова да пристигне в България за лечение във ВМА в събота или неделя. Тя обаче отказва да пътува, преди да види дъщеря си и да я повери на родителите си.

Детето няма право да напусне Македония без писменото съгласие на баща си, като според Божидар Димитров най-вероятно е той да откаже да го даде.

Според Димитров фактът, че детето снощи не е било при майка си, е нарушение на самите македонски закони.

„Още днес детето трябва да ѝ бъде върнато”, каза още министърът.

Dnes.bg припомня, че Спаска Митрова бе освободена в четвъртък 20 дни преди да изтече тримесечната ѝ присъда.

23-годишната жена бе осъдена, защото отказала на бащата да види дъщеря си.


Ще живее ли Спаска Митрова в България?

Спаска Митрова е на свобода, но правната битка по нейния случай продължава. Във всички свои изказвания тя е категорична, че първото и най-важното, което иска е да върне дъщеря си, две и половина годишната Сузана. По рано днес министърът за българите в чужбина Божидар Димитров обясни, че очаква още утре Спаска да бъде в София за обстоен преглед и лечение във военномедицинска академия. Чрез майката на Спаска, министърът отправи предложение към сънарадончиката ни да заеме поста на съветник или експрет по Македонските въпроси в неговия екип.

Най-голямото желание на Спаска Митрова е да може да си дойде в България заедно с дъщеря си Сузана. Детето обаче не може да напусне Македония без подписа на бащата Войо Савич, при когото живее. Ако се вярва на печатните издания в Скопие днес, Савич не само не мисли за подобен подпис, а най-много се интерисува на какво основание неговата бивша съпруга Спаска е пусната от затвора двадесет дни преди изтичане на тримесечната ѝ присъда.

Вероятно Савич се е уплашил, че може да бъде изпълнено искането на Спаска да върне детето си след като внесе в местната полиция решение за родителски права и решението за освобождаването си от затвора. В такъв случай задължението на социалните служби е в рамките на един час да върнат детето на майката. Снощи, в първата свободна вечер на Спаска в Гевгели това не се случи.

Божидар Димитров
Божидар Димитров

Божидар Димитров, министър за българите в чужбина:

– Този път законодателството е на нейна страна, детето не ѝ е отнето, това може да стане на 29 октомври, когато е делото. Така че това, което става в момента е нарушение на самите македонски закони
.

Под натиска на България Спаска вече е на свобода, но битката против предубежденията в македонската правосъдна система ще продължи. Това ще бъде дълъг процес, в който на Спаска, както досега, ще ѝ бъде нужна подкрепа.

Оттук нататък обаче, ако тя пожелае да остане в България професионалната й кариера е вече уредена. Министър Божидар Димитров е отправил предложение към Спаска да стане член на неговия екип.

Божидар Димитров, министър за българите в чужбина:

– Като един от експертите по Македония. Съвсем сериозно обещах това на майка й и и пазя мастото. Знаете току що ми назначиха екип от 7 души, 6 вече са назначени и 1 масто остава за Спаска. Но, ако пожелае може и на друго място да работи. Тя е завършила английска филология у нас, може да работи във външно или като учител по английски, доколкото знам са кът.

Най-вероятно утре министър Димитров ще разговаря със Спаска Митрова по това свое предложение.


Източник
БНТDnes.bgBGNes

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Back to top button