РС Македония

Преброяването в БЮРМ и Албания все пак започна

След седем месечно забавяне, 145-ата по население държава БЮР Македония все пак опитва да организира нещо като преброяване.

Преброяването започна в събота, като до последни момент не беше много ясно дали и кога то все пак ще започне да се осъществява.

Очаквано и този път то е съпровождано брутални нарушения на правови, граждански и други норми. Толкова че дори председателката на Държавната Преброителна Комисия (разбира се активистка на управляващата ВМРО-ДПМНЕ) Весна Яневска отказа да участва в подобна фалшификация и подаде оставка.

Весна Яневска

В Република Македония се подготвя още един статистически фалшификат. Например, в Чаир не се приема материалът или се вземат предвид само граждани от един определен етнос, другите не се зачитат, на други места месят градоначалниците и се разпореждат където не им е работа. Всичко това оказва че преброяването няма да е с приемливо качество.

Все още не е ясно дали ще се приемат ксерокопия (!) на лични документи и дали ще бъдат преброени (вероятно е ясно като какви), граждани пребиваващи в чужбина над 12 месеца. Вероятно ще стане ясно по време на изчисляването на резултатите. С правила или не, преброяването тече и 16 000 интервюиращи, обикновено близки роднини на кметовете от ВМРО-ДПМНЕ, обикалят домовете и евентуално картотекират кой какъв е. Или по-малко – има много сигнали че по места преброяване не се извършва поради „неявяване” или „заболяване” на преброяващия.

Опозиционната СДСМ констатира че очевидно сега управляващото правителство не  в състояние да организира дори преброяване.

В Албания засега преброяването като че протича по-нормално и цивилизовано, въпреки бойкота хората с македонско самосъзнание. Вярваме че те са добри и дисциплинирани граждани и не биха саботирали институциите в избраната от тях страна. Възможно е да са отишли на театър или да играят партия белот в някой парк.

Източник
Утрински Весник

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Back to top button