Европа

Обявиха правилата правата на европейци, оставащи след Brexit

Гражданите на ЕС, които са живели във Великобритания в продължение на пет години, ще получат статут, с който могат да запазят правата си.

Става дума за правата на работа, образование и достъп до социални помощи и услуги, каквито имаха преди Brexit. От същите права ще се ползват съпрузите, децата, родителите и внуците им.

Откакто Великобритания не е член на Европейския съюз, влезе в сила един гратисен период, в който европейците можеха свободно да пътуват и да пребивават на. Той изтича само след около седмица на 30 юни.

След тази дата всеки европеец, който иска да остане на територията на Обединеното кралство и Северна Ирландия трябва да има статут с право на пребиваване.

Вариантите за статут са три: британско гражданствовременен (pre-settled) или постоянен (settled) статут на уседналост. Получаването на паспорт е значително по-трудно и скъпо от останалите две възможности и повечето хора не избират това.

Хората, които живеят в страната към 31 Декември 2020г., но още нямат право на постоянно пребиваване, ще получат “предварителен статут”, докато изтекат необходимите пет години.

Около 100 000 кандидатури от български граждани до момента са били одобрени за постоянен статут на уседналост. Документа е изцяло дигитален и не съществува на хартия.

Всеки желаещ може да кандидатства неограничен брой пъти, без да се намира на Острова. Процесът е напълно безплатен. Заявяващите трябва само да докажат идентичността си, пребиваването си във Великобритания и да не са извършвали сериозни престъпления. Близо 1500 служители ще работят работят в процеса. Комуникацията ще става онлайн или чрез приложение за смартфон.

Източник
ДневнинкСвободна Европа

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Back to top button