България

Шествие в защита правата на българите в Македония

Дълга и трагична е историята на Македония и македонските Българи. Останала най-дълго от европейските владения на Османската империя под нейно владичество, владяна от сърби и гърци, преживяла безброй войни, в които са паднали хиляди Български воини, за да бъде върната в патримониума на Отечеството и днес в 21-ви век тази най-българска земя не е свободна.

Днес Македония е разкъсана на три и с изключение на пиринският й дял, останалите два дяла се намират на територията на чужди държави – Гърция и БЮРМ (Бивша Югославска Република Македония). Преди близо 140 години великият наш революционер и поет Христо Ботев беше възкликнал в една своя статия – “ За оплаквание е положението на нашите братия в Македония”. Век и половина по-късно тези думи все още не са изгубили своята актуалност. Българите на територията и на Егейска Македония и на Вардарска Македония на практика представляват едно окупирано население, което по своята обезправеност може да се сравнява само със задържаните в Гуантанамо. И днес най-голямото престъпление в Бивша Югославска Република Македония е да си Българин. При все, че Българите представляват най-голямата етническа и културна общност на територията й. И на фона на всичко това Българската държава както винаги бездейства.

Краят на това обаче вече се вижда и дори да не настъпи скоро, първите бели лястовици започват да се забелязват. На група будни македонски Българи им омръзна и преди около месец те сформираха комитет, който систематично да отстоява правата на Българското население в Македония, както там, така и тук апелирайки пред Българските власти. В тази връзка на 20.06.2010 г. (неделя) в БТА беше проведена пресконференция, на която представители на този комитет, въпреки оскъдното журналистическо присъствие, прочетоха декларация, в която излагат своите искания и заявиха твърдото си намерение да водят борбата за българщината в Македония докрай. Тази декларация ще бъде изпратена до всички отговорни Български държавни институции, както и до посолствата на всички големи държави. Преди да кажем, как ще завърши цялата кампания трябва да споменем, че няколко дни преди въпросната пресконференция в четвъртък на 17.06.2010 г. двама от участниците в пресконференцията г-н Николай Тошев – председател на Съюза на Македонските Организации (СМО) и г-н Перица Аврамов – задграничен представител на Асоциацията на Българите в Македония „Радко” за България бяха в централния щаб на Български Национален Съюз, където се проведе дискусия по въпроси свързани с историята на Македония и ВМРО, и актуални проблеми около положението на Българите в Македония. Към тях от страна на активисти на БНС бяха зададени много въпроси, а не рядко познанията по македонския въпрос демонстрирани от членове на движението съперничеха на тези на именитите ни гости. На пресконференцията стана ясно и, че като кулминация на тази кампания, на 27.06.2010 г. (неделя) от 18:00 часа пред пилоните на НДК ще започне голямо протестно шествие в защита на правата на Българите в Македония, което ще протече под мотото – “Свобода за Българите в Македония” и което ще завърши пред вечния огън.

Участие са заявили множество национално-патриотични организации като предварителната договорка е никой да не отива на шествието с партийни или организационни знамена, значки, символи или транспаранти, а само с чисти Български знамена. Идеята е това да бъде едно национално, надпартийно мероприятие, в което дребният партиен и организационен егоизъм отстъпват пред величието и светостта на една голяма национална кауза. Всички истински Български националисти са поканени. Нека покажем единство в името на Родината и да заявим на висок глас, че вече не ще позволяваме, на когото и да било да се гаври с наши сънародници, без значение къде се намират те. Призоваваме на 27-ми националната съпротива в България да бъде обединена, а организации и свободни националисти да бъдат сплотени като юмрук в името на националната кауза.

България над всичко!


Д Е К Л А Р А Ц И Я

До:

Президента на Република Българияг-н Георги Първанов

Председателя на 41 – то Народносъбрание г-жа Цецка Цачева

Министър – председателя наРепублика България г-н Бойко Борисов

Министъра без портфейл,отговарящ за българите в чужбина г-н Божидар Димитров

Външния министър на РепубликаБългария г-н Николай Младенов

С копие до :

Посолството на Бивша Югославска Република Македония в България

Посолството на СъединенитеАмерикански Щати в България

Посолството на Федерална РепубликаГермания в България

Посолството на Република Францияв България

Посолството на Великобритания вБългария

Посолството на Руската Федерацияв България

Представителството наЕвропейската комисия в България

Всички медии в България

Вече близо 20 години след разпада на СФР Югославия над Българите, съставляващи най-голямата етническа група в Бивша Югославска Република Македония се провежда скрит геноцид и културна асимилация. Отказват им се елементарни човешки права, като право на самоопределение, културна автономия, свободна изява на националното им самосъзнание и много други. В това време македонската държавна машина използва целия си позволен и непозволен репресивен потенциал, за да смаже справедливите им искания. Дори нещо повече, отрича се самото им съществуване. На практика Република Македония днес се е превърнала в най-големият концентрационен лагер всвета, в който най-тежкото престъпление е да си Българин. Това е срам за цялатамеждународна общественост, която позволява такова флагрантно нарушаване начовешките права и потъпкване на човешкото достойнство. Най-големият срам обачее за Българската държава, която за 20 години не намери за необходимо данаправи, каквото и да било в защита на Българското население в Македония, коетовижда в нея своята най-голяма опора и извор на всичките си надежди. Това епредателство, което историята не помни!

Ето защо ние, група Българи от Македония заявяваме, че търпението ни вече е към своя край и запореден път отправяме своя апел към отговорните политически и държавни фактори в България, както и към цялата международна общност с искане за решителнанамеса.

Ние настояваме:

  • Да спре кражбата и фалшификацията на Българската история от сърбо-комунистическите слуги, управляващи Република Македония.
  • В конституцията на Република Македония да бъде добавена графа за вписване на националност “Българин”, с всички произтичащи от това права и задължения.
  • Управляващите в Република Македония да спазват основните и елементарни човешки права на Българите, залегнали в Европейската харта за правата на човека.
  • Платените сърбо-комунистически медии в Република Македония да прекратят словото на омраза срещу нашата Родина – България и нашия Български народ.
  • Властите на Република България да изискат от Министерски съвет на Република Македония да отмени антидемократичната наредба за престой на колите с чужд (да се разбира Български) регистрационен номер за срок от 6 месеца на територията на Република Македония в една календарна година. Считаме, че тази наредба нарушава правата на хората с двойно гражданство, именно Българско и македонско, като по този начин практически заставя същите да бъдат минимум 6 месеца на територията на Република Македония в рамките на една календарна година, ако искат свободно да използват колите си с Български регистрационен номер. Подобен нормативен акт е в грубо нарушение на човешките права и на основните европейски норми и връща Република Македония към падналия преди двадесет години сърбо-комунистически строй на бивша Югославия.
  • Един от официалните езици на държавата Македония да бъде и Българският книжовен език.
  • Възобновяване на традиционните културно-образователни и църковни институции в Република Македония по подобие на Българските културно-образователни и църковни институции, които съществуваха на територията на днешна Република Македония по времето на Османската империя, разбира се адаптирани към съвременните условия и потребности.
  • Възобновяване на духовното и културно единство на Българите от Република Македония и Българите от Република България.
  • Защита на Българите в Република Македония от репресии, полицейско наблюдение и тормоз, преследване, дискриминация и културен геноцид.

Нищо по-малко от това не би удовлетворило нашите искания и потребности. Само изпълнението и строгото спазване на тези девет точки ще гарантират правата на Българите в Република Македония и ще ги накарат да се почувстват пълноценни хора и граждани. Надяваме се този път Българската държава да приеме сериозно исканията ни и да се държи като наша майка, а не като зла мащеха.

България над всичко!

Източник
БНС

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Back to top button