Свят

Позволиха строеж върху Фанагория

Окръжният съд в Краснодар (Руската Федерация) сне забраната за строителство върху останките на сочената за столицата на Велика България Фанагория.

На шести Октомври съдът удовлетвори иска на шефа на „Южна транспортна компания“ Александър Тодуа от Сочи са снемане забраната за строителство като заключи че според него няма документи, потвърждаващи специалния статут на мястото.

Официално Фанагория е обявена за резерват на 18-ти Април 2014 с решение на правителството на Руската Федерация, подписано от Дмитрий Медведев. Районът беше под защитата на местното законодателство на територията Краснодар и федералните закони за опазване на културното наследство. Съдията Дмитрий Зеленски анулира две предписания за прекратяване на незаконните операции.

Южната Транспортна Компания без да получи разрешение за работа от Държавния Департамент на Опазване на Културното Наследство вече е изградила специална железопътна линия и бетонна площадка за обработка на строителни материали в непосредствена близост до древния град. Тежки камиони на транспортната компания вече правят систематични курсове, унищожавайки свещени за българския народ археологически паметници въпреки федералните закони за запазване на културното наследство. Според професора ръководител на Фанагорската археологическа експедиция Владимир Кузнецов на територията на паметника не бива да минават дори автомобили, тъй като повърхността е напукана, има ерозия на почвата и много артефакти ще се превърнат в прах. На стотина метра от центъра на разкопките вече редовно минават огромни самосвали с инертни материали.

Фанагория

Фанагория е основана около 543 пр.н.е. от гръцки колонисти от Мала Азия, преселили се, заради войните с Персийската империя. Градът е наречен на един от своите основатели – Фанагор. През 5 век пр.н.е. Фанагория се разраства, забогатявайки от търговията със скитите. През 4 век пр.н.е. е присъединен към Боспорското царство, като с времето значението на града нараства за сметка на първоначалната столица Пантикапей. Фанагория остава важен център до 4-и век, когато е разрушен от хуните.

В някои източници Фанагория се сочи като столица на държавата Велика България между 632 и 668 г., като дори се твърди, че там умира нейният владетел Кубрат. Това предположение се основава на хрониката на Теофан Изповедник. Там градът се споменава при описанието на географската област, в която се намира Велика България. Хипотезата, че Фанагория е столица на Велика България, не се подкрепя и от археологическите данни, според които през 7 век градът има съвсем малко население, разположено в участък на самия морски бряг, днес под морското ниво.

Фанагория е един от най-важните археологически паметници по черноморското крайбрежие ценен и с това че за разлика от повечето други древни градове, върху него не е строено в по-късни епохи и е запазен. Натрупванията са от над хилядолетие и половина, а е все още недобре проучен целият параметър от над деветстотин хектара.

Въпреки активната съпротива на Министерството на Културата на Руската Федерация, съдията Дмитрий Зеленски узакони действията на Александър Тодуа, който вече има три висящи дела (включително едно углавно) и дължи глоба от 26 милиона рубли за щети нанесени на паметници на културата от световно значение. Управлението по охрана на паметниците в Краснодар да атакува решението първо в местния, а после и във Върховния Съд на Руската Федерация.

Източник
The Art Newspaper Russia

3 коментара

  1. … Безотговорно и от руска, и от българска страна, за голямо съжаление.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Back to top button

Използвайки този сайт, се съгласявате с използването на "бисквитки" Повече информация

Този сайт използва "бисквитки" (минимално количество информация за възможностите на устройството Ви) за да подобри функционалността.

Затвори