паметната плоча на избитите българи.

Кмета на Босилеград прибра паметната плоча на избитите българи.

Паметната плоча в Босилеград с имената 27-те избити от сръбски четници българи в през 1917-а е била „прибрана“ от полицията по заповед на кмета.

Вчера, в 8:45 паметната плоча е била натоварена  на полицейска Лада Нива и откарана в полицейския участък в Босилеград. От Демократичния Съюз на Българите (инициатори за поставянето) са отишли на планирана среща в кметството и са попитали за причината за отстраняване на плочата. Кмета Захариев е обяснил че няма информация за случая.

След това от ДСБ са потърсили информация в полицията и са били приети от командира. Той им обяснил че било получено писмено заявление от „неизвестно лице“ за нарушаване на сигурността и спокойствието на гражданите. Съответно бил взел мерки, след консултация със свои началници. Според него паметната плоча е временно иззета, за да бъде предпазена от евентуално чупене и създаване на напрежение. Случката е описана в решение до председателя на ДСБ Драголюб Иванчов.

Плочата беше открита на 15-и този месец по повод 100-годишнината от събитията в присъствие на консула в Ниш Евин Сугарев и вицепремиера Илияна Йотова. Самия кмет на Босилеград (иначе българин), тогава бойкотира откриването. С обяснението че не бил поканен, след както многократно е заявявал че няма да присъства.

Същия на практика същия официално не е отказал, но така и не е дал разрешение и място за поставяне на плочата.  В крайна сметка тя е била временно подпряна върху паметника на Левски, от където и я прибира полицията.

Подробно за събитията през 10-дневната сръбска окупация по време на междусъюзническата война можете да прочетете тук, и тук.


Източник: Глас Пресс

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.