Западни Покрайнини

Върнаха паметните плочи в Босилеград

След разговорите между Румен Радев и Александър Вучич в Босилеград бяха върнати паметните плочи на жертвите на Босилеградския погром.

Органите на МВР в Босилеград и Съдът за нарушения във Враня, в присъствието на Генералния консул на България в Ниш, върнаха на председателя на Демократичния съюз на българите Драголюб Иванчов отнетите паметни плочи. 

Първата плоча беше отнета миналата година от полицията по нареждане на местната управа. Културно информационния център искаше да постави плочата в центъра на Босилеград за да се отбележат 100 г. от паметта на невинно избитите българи през Май 1917г. Втората плоча пък беше задържана на 11 май т.г. от митническите власти на ГКПП „Рибарци-Олтоманци“.

В момента двете паметни плочи се съхраняват в Културно-Информационния Център. От там ще възобновят административната процедура пред местната управа едната плоча да бъде поставена в центъра на Босилеград. Другата вероятно ще намери място в близкото с.Долна Любата, където са били избити част от българите преди 101 години.

Председателят на КИЦ-Босилеград Иван Николов се надява, че с този жест започва нов етап на българо-сръбските отношения. Също и че ще започне решване на проблемите на българското малцинство.

Радко Стойчев посочи, че няма нищо лошо или оскърбаващо сръбската държава. Искат паметните плочи да бъдат поставени за възпоменание на историята на Западните Покрайнини.

Източник
OFFNewsБНТDnes.bg

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Back to top button