Европа

Българите празнуваха Трети Март в Нюрнберг

Българите в Нюрнберг, Германия направиха голямо празненство по повод националния празник Трети Март. Инициатива беше организирана от Българо-немското културно дружество „Златен Век“ със седалище Нюрнберг.

Служба в Нюрнберг

Във втория по големина град в Бавария – Нюрнберг живеят около четири хиляди българи, а ако се броят и тези в близкия Ерланген около шест.

С благословията на западно- и средноевропейският митрополит Симеон беше отслужена заупокойна молитва за падналите за свободата на България в румънската православна църква в Нюрнберг. Богослужението беше извършено от българският свещеник в Пасау и Регенсбург, иконом Виктор Иванов – Цимер. В словото си отецът благодари на събралите се за съпричастността.

Децата от българското училище в „Златен век“, основано преди точно 11 години в Нюрнберг рецитираха стихотворения и пяха песни. Генералният консул на България Мюнхен, госпожа Антоанета Байчева поздрави събралите се българи с националния празник и им пожела и за в бъдеще да живеят в мир и разбирателство.

Слова произнесоха и представители от баварските служби за интеграция от Швабах, Фюрт и Нюрнберг, които бяха официални гости на празника.

Фолклорна група „Самодиви“ към дружеството изпълни кратка програма и накрая се изви едно голямо хоро в двора на църквата.

Отец Виктор Цимер предаде на сънародниците ни в Нюрнберг благословията на западно- и средноевропйски митрополит и ги увери, че ще помогне на многогодишните им усилия да създадат огнище на вярата в този прекрасен град в Бавария, за да може да се обединят под покрова на Българската православна църква.


Два дни по-късно, на 5-и Март и председателят на Държавната Агенция за Българите в Чужбина, Борис Вангелов е посетил Нюрнберг по покана на сдружение „Златен Век“. Преди обяд той е участвал в работна среща на управителния съвет на училището, което е учредено преди осем години като дружество с идеална цел и поддържа тесни контакти с институции както в българската, така и в немската култура и образование. То получава финансова помощ от българската държава и занятията се посещават от вече 66 деца, които все по-трудно се събират в предоставената от общината сграда за инициативите на различните нацонални групи. Господин Вангелов е посетил занятията на предучилищната група и на учениците от втори и трети клас. На училищното ръководство са предоставени материали в помощ на обучението по български език, история и традиции.

Тържество на "Златен век" в Нюрнберг

В 18 часа е била открита тържествената вечер по случай националния празник, подготвена сдружение „Златен век”. Официални гости на събитието е била и генералният консул на Република България в Мюнхен Антоанета Байчева. В словото си, председателят на агенцията е отбелязал многовековния българки принос в световната писменост и култура. Деца от българското училище в Нюрнберг, облечени в национални носии са изнесли рецитал, последван от  балетната трупа на Сергей Аренда, от фолклорната формация „Самодиви”.

В залата е имало над 300 души, дошли не само от Нюрнберг и близките градове, но и от по-отдалечени места. Сред гостите са били и представители на новооснованото българско училище в Регенсбург.  Вечерта е продължила с концерт на група БТР.

Източник
Двери на ПравославиетоДържавна Агенция за Българите в Чужбина

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Back to top button