училища в чужбина

18 нови български училища в чужбина

От септември отварят 18 нови български неделни училища в чужбина. 13 в Европа, 4 в Северна Америка и едно в Абу Даби.

Новите български неделни училища в Европа са в Испания, Кипър, Германия и Великобритания. В САЩ са в Масачузетс, Ню Джърси и Илинойс. Ще има по едно ново неделно училище и в Квебек (Канада) и Абу Даби (Обединени Арабски Емирства).

През досегашната 2016/2017 учебна година, българската държава подпомагаше общо 175 български училища в чужбина с общо 8 055 896 лева. Субсидията се базира на броя на учениците в училищата и региона. За Северна Америка тя е 320 лв. на ученик. Средствата се отпускат по силата на правителствено постановление от 2011 г. и по националната програма „Роден език и култура зад граница“. Разбира се, това е просто помощ, издръжката на училищата е основно от родителите.

Изучават се български език и литература, история и цивилизация и география и икономика на България. В училищата има и извънкласни дейности, свързани със съхраняването на националната идентичност, култура и традиции както например народни танци.

От списъка на подпомаганите училища отпадат по едно във Франция и Украйна (по тяхна молба). Предложенията за включване в списъка на подпомаганите училища се правят от междуведомствена комисия. Тя включва представители на МВнР, Министерството на Културата, Министерството на Образованието и Науката и ДАБЧ. В комисията са постъпили 34 предложения, от които 28 отговарят на изискванията.

За да бъде вписано едно неделно училище, е трябва кандидатстващата организация да осигури материална база за обучение на най-малко 10 ученици, да има една година опит в образователни дейности и квалифицирани учители. Изисква се също към училището да е сформиран родителски съвет и кандидатстващата организация да има най-малко една година опит с извършване на образователна или културна дейност. Към документите се прилага и съгласувателно писмо от представителите на дипломатическите мисии на България в чужбина.

Пълен списък на неделните училища, утвърдени от МОН можете да намерите тук.


Източници: BiT, Актуално

3 thoughts on “18 нови български училища в чужбина

  1. Здравейте,понякога е добре да си проверявате информацията.Неделното училище в Малта отвори врати преди две години .

    1. Мислех, че става дума за второ там. Проверих и коригирам. Благодаря 🙂

  2. Списъкът не дава достоверна информация за всички одобрени и функциониращи български училища в чужбина. Например, липсва в този списък българското училище „АзБуки“ в гр.Рим и Колеферо, Италия, към Българско-италианската културна асоциация „Асен и Илия Пейкови“, където трета година вече три учителки-патриотки полагат доброволчески труд и с много любов възпитават децата в истински български дух.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.