РС Македония

Божидар Димитров: МВнР проучва случая с арестуваната в Македония българка

Министерство на външните работи – МВнР проучва случая с арестуваната в Македония българка Спаска Митрова и е готово да реагира, ако има достатъчно факти, доказващи политическия оттенък на делото.Това заяви министър Божидар Димитров, който отговаря за българите зад граница.

Спаска Митрова е осъдена на три месеца лишаване от свобода и глоба от над 32 000 евро, защото не е осигурила достъп на бившия си съпруг до детето им. Според министър Димитров, присъдата е прекалено сурова и не е изключено съдът да е повлиян от нейното изявено българско самосъзнание и българско гражданство.

„В момента изясняваме какъв изобщо е случаят, тъй като младата българка не е знаела, че срещу нея се води съдебно дело и не е потърсила помощ навреме от българските консулски власти“

Според министър Димитров този случай не е инцидентен, а е плод на дългогодишна политика на тормоз срещу хората с българско самосъзнание в Македония.

„Над 20 000 македонци, в кавички, са поискали българско гражданство. Спаска Митрова е само една от тях и знаем от много други случаи, че при най-малко провинение, на закони или административни правила, хората с двойно гражданство – българско и македонско – се преследват особено сурово“

, каза Димитров.
От Министерството на външните работи поясниха, че са поканили на разговор временно изпълняващия длъжността посланик на Република Македония в София, а българският консул в Скопие ще бъде изпратен на свиждане при осъдената.

Източник
bTV

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Back to top button