България

Лични документи ще могат да се подновяват и електронно от чужбина

Предвижда се българите в чужбина да могат да подновяват своите лични документи и онлайн, ако имат електронен подпис, снети биометрични данни и им е издаван български личен документ през последните 59 месеца.

Това ще стане възможно след реализацията на проект за внедряване на електронни услуги „Е-консулски услуги“ на Министерство на Външните Работи, финансиран по Оперативна Програма „Административен капацитет“ за миналия оперативен период, съобщават от правителствената пресслужба. Работата по него вече приключва, но не става ясно откога заявленията за подновяване на документите ще може да се подават и по интернет.

Заявленията за нови документи ще могат да се намерят на сайта на Министерството на Външните Работи.

Заплащането на услугата също ще може да става по електронен път. За да стане възможно, днес министрите са одобрили два позаконови акта – Правилника за издаване на българските лични документи и Тарифа №3 за таксите, които се събират за консулско обслужване в системата на Министерството на външните работи по Закона за държавните такси.

Електронният подпис също може да бъде издаден дистанционно от лицензирана фирма. Цената за година е между 24 и 48 лева. Освен стандартната цена от 20 лв. за международен паспорт или 18 лв. за лична карта, българите зад граница ще трябва да платят и 20 евро за консулско обслужване. Таксата се дължи и при подаване на заявлението в консулска служба, но тогава се доплаща и 1 евро. С пускането на новата услуга обаче министърът на външните работи отменя таксата за подаване на документите на място в консулската служба. Според мотивите му тя обаче ще остане, защото онлайн услугата и подаването на място ще минават през автоматизираната система на МВнР за електронни услуги.

Сега издаването и подмяната на задграничен паспорт или лична карта се извършва от Консулската служба към съответното посолство. Освен че хората трябва да пътуват стотици километри, за да стигнат до нея, често се налага да се чакат с часове на опашка. Срокът за получаване на документите е дълъг, а цената твърде висока спрямо цената на същата услуга в България.

Готовите документи могат да бъдат получени в МВР от посочено при подаване на заявлението лице. Паспортът и личната карта могат и да бъдат изпратени чрез куриерски услуги. Новата електронна услуга ще бъде по-евтина и лесна за хората дори и с цената за електронен подпис и куриерската такса.

Допълнително в Тарифа 3 се предвижда и отмяна на текст за услуга, която вече не се извършва – подновяване на валидността на паспорт.

Източник
BGNES

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Back to top button