Западни Покрайнини

Български лекари бяха арестувани в Босилеград

Трима български лекари са били арестувани вчера в Босилеград при опит да помагат на сънародниците ни в Западните Покрайнини.

Лекарите са от Първа Градска Болница в София и са се опитали да прегледат и при необходимост да окажат помощ на българите в Западните Покрайнини. Инициативата е на Българския Културно-Информационен Център. Медицинските прегледи са съгласувани с писмен обмен между нашите лекари и Здравния дом в Босилеград, които са информирани за тяхното пристигане. В културно-информационния център са ги чакали за преглед 50-60 души от Босилеград и околните села.

При началото на прегледите в БКИЦ идва инспектор от Ниш с около 20 сръбски полицаи и отвежда лекарите без обяснения.

Лекарите са били отведени в участъка и държани цял ден там. Не са им снети показания и нее осигурен преводач. Освободени са след намесата на консула ни в Ниш – Едвин Сугарев. Днес лекарите вече са е прибрали в София без санкции (засега). Очевидно целият ефект от полицейската акция и просто да попречат на сънародниците ни да полючат адекватна медицинска помощ.

Едвин Сугарев

Информирали сме Външно Министерство, както и други български институции. Ще видим как ще реагират, според мен трябва да има обаче, защото не би трябвало съгласието на България за евроинтеграция на Сърбия да става за сметка на произвол извършван над българското национално малцинство в тази страна. Босилеград е на практика един загиващ град и се прави всичко възможно да бъдат разгонени оттам. Включително се гонят и българските инвеститори, които осигуряват работа – повече от половината българско население там е без работа.

Посланикът ни в Белград Радко Влайков е получил инструкции още тази сутрин от министъра на Външните Работи Екатерина Захариева да постави въпроса пред сръбските власти.

Източник
NovaАктуално

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Back to top button