Бесарабия

Консулство в Тераклия

Президентът Росен Плевналиев се срещна с българите в Молдова, със сегашния и бъдещия молдовски президент и съобщи че ще бъде открито консулство в Тераклия.

Плевналиев беше на посещение в Молдова за да се срещне с избраният преди три дни президент на страната Игор Додон по негов молба, както и с българите в Тераклия. Официално е поканен от досегашния президент Николае Тимофти, с когото бяха и първите разговори.

Росен Плевналиев в Молдова

Росен Плевналиев е изразил удовлетворение от решението да бъде открито консулство в Тараклия, потвърдено от молдовското Министерство на Външните Работи. Също и надежда Тераклийският район да запази самостоятелността си при предстоящата административна реформа в Молдова.

Президентът е посочил ползвите от разкриването на българско консулство в района, където исторически е концентрирано българското национално малцинство. Че ще подобри консулското обслужване на молдовските граждани, ще стимулира инвестиционния интерес на българския бизнес и ще насърчи културните връзки и образователния обмен между двете страни. Той е оценил високо политиката на Молдова за съхраняване на езика и културата на бесарабските българи.

Росен Плевналиев

Задълбочаването във всички сфери на двустранното сътрудничество между България и Молдова, включително в рамките на процеса на реформи и европейска интеграция, е не само принос за мира и стабилността в региона, но и отговорност пред народите на нашите две държави. България последователно и твърдо подкрепя суверенитета, независимостта и териториалната цялост на Молдова и международните усилия за разрешаването на Приднестровския въпрос. Отхвърляме всякакви опити за сепаратизъм и нарушаване на интегритета на Молдова.

Росен Плевналиев е провел разговори и с министър-председателят на Молдова Павел Филип, както и с председателят на парламента Андриан Канду. За личния си принос за развитието и задълбочаването на двустранните отношения и за последователната си подкрепа за европейската интеграция на Молдова, нашият президент е бил удостоен с най-високото отличие на Република Молдова „Орден на Републиката“.

На следващия ден Росен Плевналиев се срещна с бесарабските българи в Тараклийския държавен университет „Григорий Цамблак“.

Президентът им е съобщил че Тераклийският Университет ще стане филиал на университет в България (както писахме че се очаква). Също така и че ще работи за създаване на Български Културен Център в района.

Росен Плевналиев

Искаме българите в Молдова да се развиват, да имат перспектива. Вие сте истинският символ на българщината – скромни, добронамерени, трудолюбиви и хора, които знаят своите корени и пазят честта и завета на своите предци. Вие сте най-силният мост на приятелство между България и Молдова и фундамент на нашите отношения. Регионът е нашият общ дом и само заедно можем да го развиваме по мирен и демократичен начин. Ще окуража българския бизнес, местните власти и българските университети да бъдат по-активни и да търсят сътрудничество с българската общност в Тараклия, където съществува огромен потенциал.

Обеща и съдействие за привличане на инвеститори от България и че ще насърчи български компании от сектора на информационните и комуникационните технологии, фармацията, леката промишленост, да установят контакти с местните власти на Тараклия и с партньори от района.

Това би имало огромно значение в най-бедната страна в Европа. За да живеят горе-долу нормално бесарабските българи, както и другите граждани на Молдова често се налага или да емигрират или да работят в чужбина като гастарбайтери. Нерядко тази „чужбина“ е именно България. Доста млади бесарабки българи работят сезонно предимно в морските ни курорти. В България базработицата е ниска, а работодателите често се оплакват от липса на кадри. В същото време много близо до нас има общности българи които много биха е радвали да си намерят работа за българска заплата там. Средната заплата в Молдова е малко над минималната в България. Предвид икономическата и политическа нестабилност и изолация това едва ли ще е промени скоро.

Българите в Тераклия са показали на президента постигнатото с финансовата помощ от България. Ремонт на университета, административни сгради и пречиствателни станции. Питейната вода винаги е била проблем в района.

Източник
Пресцентър на ПрезидентствотоБНТ

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Back to top button