България

Уволниха шефа на ДАБЧ Йордан Янев

Служебният премиер Георги Близнашки е освободил от длъжност и.д. председателя на Държавната агенция за българите в чужбина Йордан Янев.

Това става на на основание чл.19а, ал.2 от Закона за администрацията. В мотивите са посочени сигнали за неспазване на закона и занижения контрол от страна на ръководството на Агенцията. Докладът на Главния инспекторат ще бъде изготвен до 30 октомври и предаден на министър-председателя и ресорния вицепремиер. Проверката ще включва и работата на агенцията през 2014 г.

Пресслужбата на кабинета съобщи че главният инспекторат на Министерския Съвет ще направи проверка на дейността на Държавната агенция за българите в чужбина по искане на вицепремиера Илияна Цанова. В доклада с мотивите за освобождаването му се посочват сигналите за нередности, свързани с неспазване изискванията на Закона за българското гражданство и Закона за българите, живеещи извън Република България, както и заниженият контрол от страна на ръководството на агенцията. Илияна Цанова е сезирала и Комисията за превенция и противодействие на корупцията към Министерски съвет, която да провери както дейността на Държавната агенция, така и действията на ръководството.

Посочва се, че отправените препоръки от Върховната административна прокуратура от януари 2014 г. не са изпълнени своевременно и не са спазени изцяло. В доклада се казва още, че настоящето ръководство на агенцията не е успяло да гарантира прозрачност на работата и обективност на процедурите по издаване на удостоверения за български произход.

Илияна Цанова

Необходимо е преразглеждане на функциите на агенцията, която не изпълнява достатъчно ефективно държавната политика за българите в чужбина. Дейността на агенцията трябва да се съсредоточи върху работа с българската диаспора, на базата на съвременна визия и комуникационна стратегия. Институцията трябва да бъде проактивна в подкрепата си на българските общности в чужбина при реализацията на проекти в сферата на културата, образованието, изучаването на български език, предприемачеството. Необходимо е следващото редовно правителство да направи конкретни стъпки в тази посока, като разполага и с резултатите от проверките, които бяха разпоредени днес.


Стотици хора с недоказан български произход, предимно от Македония, Албания и Косово, са станали български граждани по натурализация, заобикаляйки сложната процедура. Това е установила проверка на Върховната административна прокуратура, съобщава в. Сега.

Прокуратурата е сезирана на два пъти от Министерството на правосъдието за проблема. Първият път е в края на 2013-а година от тогавашния заместник-министър на правосъдието Илия Ангелов. Проверени са случайно избрани 810 преписки в ДАБЧ за периода 2011-2013 г., по които е издадено удостоверение за български произход. В 717 от тях, което е 88.5%, твърдението на молителите че имат български произход не е подкрепено с документи. В преписките има само заявление и декларация за българско национално съзнание и произход. От агенцията са представили като основание за издадените удостоверения книги. На някои им е признавано като доказателство за български произход членството в организации от типа „Българите в Албания“.

По закон с молбата до Съвета по Гражданство се представя и въпросното удостоверение. В него агенцията е длъжна да посочи как е установен българският произход. Това може да стане с различни документи – например актове за раждане, документи за самоличност или регистрации, издадени някога от България.

Освен че издава документи в нарушение на закона, агенцията е имала противоречива практика. В някои случаи например не издава удостоверение, а дава едномесечен срок за представяне на доказателства за произход. На други просто е отказвано. Има дори случай, в който е отказано въпреки документи, че майката на искащия гражданство е българка.

Прокуратурата препоръчва порочната практика да се преустанови и ДАБЧ да започне да изисква доказателства за произход.

От Министерството на правосъдието обаче смятат, че нарушенията продължават и препоръките на ВАП не са изпълнени. Негова проверка е установила, че от последните 8000 издадени удостоверения за произход от агенцията едва по 1300 има документи, които го доказват. Така излиза, че едва 16% от хората, искащи българско гражданство по произход, имат право да го получат. Затова преди дни служебният зам.-министър Петко Петков отново е сезирал прокуратурата, тъй като агенцията не предоставя на министерството документи по преписки за периода след 31 октомври м.г.

Длъжностни лица от ДАБЧ системно са неглижирали служебните си задължения при издаването на удостоверенията за български произход, които са официални удостоверителни документи. Това може да доведе до сериозни негативни последици, доколкото открива възможността лица без съответния произход да придобият по натурализация гражданство на държава от Европейския съюз

, пише в сигнала.

Главният секретар на ДАБЧ Димитър Владимиров обяснява, че всички препоръки на прокуратурата са изпълнени и вече задължително се изискват документи, които да доказват произход. На въпрос защо преди това не е правено, Владимиров отговори, че до проверката на ВАП е ползван „научно-технически подход“, който се оказало, че не отговаря на закона.

Източник
БНРNews.bg

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Back to top button