РС Македония

Заев и Борисов заедно честваха Илинден

Премиерите на Р. България и Р. Македония за пръв път отбелязаха заедно Илинден. Това се случи в Скопие на 114-тата годишнина от избухването на Илинденско-Преображенското въстание. За пръв път заедно прозвучаха и химните на двете държави.

Двамата премиери положиха  венци пред гроба на Гоце Делчев в църквата „Св. Спас“. Церемонията продължи около половин час.

Това се случва ден след подписването на договора за добросъседство, плод на 18-годишни дипломатически усилия. Въпреки лекия шок и възмущение на някои по-македонистки кръгове в Република Македония.

Зоран Заев

Послушахме Делчев, който ни каза да не си губим времето. Обединихме се, подадохме си ръце и създадохме път към развитие. Историята и имената ги поставихме в основата, с която започнахме да градим европейското и евроатлантическото бъдеще на Македония.

Нашата цел е членството в ЕС и НАТО. Вярвам, че Македония прави необходимото. Подадохме ръка и извън границата на Македония и има отговор – подадена ръка. Ние сме заедно със съседите и приятелите си, официалните представители на България. Има светло бъдеще за нашата Република Македония и има бъдеще за всеки в нашата хубавата земя. Премиерът Бойко Борисов, правителството и парламентът на България показват истинска отговорност към общите ни цели. Регионът е подготвен да води политики на зрялост, мъдрост и посветеност на гражданите си. Регионът се отнася европейски и заслужава да придобие правото да се развива в евроатлантическото семейство.

 Вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов (също част от делегацията) коментира:

Приключва един глупав период в историята на две страни, които имат обща история, говорят на един език и имат една култура. България трябва да оказва подкрепа на Македония за присъединяване към NATO, особено след подписването на Договора за добросъседство, който трябваше отдавна да е случи.

Внезапното утихване на антибългарската опозиция в Р. Македония може да е дължи на това, че по информация на правителствената пресслужба във вторник Бойко Борисов се е срещнал с Никола Груевски и са се обединили в това че единствения възможен път за развитие на държавите ни е проевропейският. Странен, но много положителен рязък завой на известната с близките си връзки с Москва ВМРО-ДПМНЕ, която развиваше мащабна кампания срещу договора. След както 18 години го възпрепятстваше, докато можеше.

Междувременно български МИ-17 пристигна, за да помогне при гасенето на пожарите в Република Македония. Бойко Борисов и Зоран Заев се срещнаха с екипажа.

Президентът Румен Радев, ЕС и САЩ приветстваха подписването на Договора за доборосъседство. Очаква се той да бъде ратифициран доста скоро от парламента на Република България и след по-голамо забавяне от този на Република Македония.

Източник
Bulgaria ON AIROFFNewsMediapoolЧерно МореBiT

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Back to top button