Свят

За изборите, накратко

Уточнения от Централната Избирателна Комисия и разяснения за предстоящите на 6-и Ноември избори за президент и национален референдум.

Пълен списък на секциите в чубина можете да намерите в сайта на ЦИК.

От ЦИК информираха че всички българи, които на 6-и Ноември се намират извън страната ще могат да гласуват на изборите и без предварително заявление. За да бъдат допуснати до гласуване, трябва само да представят само документ за самоличност (лична карта, паспорт или военна карта).

В случай че срокът на валидност на личната карта или паспорта е изтекъл, избирателят се допуска до гласуване, ако представи удостоверение, издадено от дипломатическото или консулско представителство на България, че е подал заявление за издаване на нов документ за самоличност.

Членовете на избирателната комисия ще предоставят на избирателите декларация (Приложение номер 22-ПВР/НР от изборните книжа), с която те ще декларират, че не са гласували и няма да гласуват на друго място. Ако гласуват и в изборите за президент и вицепрезидент и в националния референдум, избирателите трябва да подпишат две декларации.

Задължително ли е гласуването?

Да, но няма директни наказателни последици за избирателят, който не упражнил правото си на глас. Според Изборният кодекс, ако два последователни пъти не гласуваме в един и същи вид избори, на третия път няма да фигурираме в списъка на избирателите с право на глас. През 2026-а година (ако няма до тогава предсрочни избори от същия тип), негласувалите до тогава в този вид избори ще трябва да пишат на общинската администрация да ги включи отново в избирателните списъци.

Проблем ли ще е ако гласуваме само в един от двата тура (ако има втори)?

От Централната Избирателна Комисия уточниха че гласуването дори само на един от (евентуалните) два тура на президентските избори се брои за изпълнен граждански дълг. Така че и да пропуснете който и да е от двата тура, няма опасност да бъдете санкционирани, защото те се броят като един вот. За негласуване може да се говори, само ако и на двата тура откажете да пуснете бюлетина.

Нужна ли е извинителна бележка ако не успея да гласувам?

Изборното законодателство предвижда избирателят да не бъде санкциониран за негласуване, ако представи на общинската администрация документи че това е станало по уважителни причини. За такива се смятат отсъствие от страната, заболяване, учебна или служебна заетост и „други непредвидени обстоятелства“. Правилата кои обстоятелства се приемат за непредвидени, кои документи се признават и как действат местните власти при представянето и проверката на валидността им обаче не са подготвени. Оказва се по-лесно човек да не събира командировъчни или болнични, а да отиде да гласува на следващите избори (ако все законът не е изменен) или след десет години да подаде заявление за включване в избирателните списъци като представи единствено личната си карта.

Какво ще става, ако отбележа „Не подкрепям никого“?

Отбелязването на квадратчето „Не подкрепям никого“ в бюлетината за изборите дава два резултата: гласували сте, но гласът няма да се брои в подкрепа на нито един кандидат. На втория тур също можете да гласувате с това квадратче и гласът ви отново ще бъде броен за действителен, но няма да отиде в полза на нито един от претендентите.

Как да гласувам за референдума?

Трябва изрично да заявите желание да участвате в допитването за или против въвеждането на мажоритарен избор, задължително гласуване и намаляване на държавните субсидии за партиите. Още на влизане в изборната секция трябва да бъдете уведомен на кое място се гласува за президентските избори и къде – за референдума. Това е моментът да заявите за кое от двете, или и за двете, гласувания искате бюлетини. Можете да гласувате за всички въпроси или само за някои от тях. За да бъде вземе референдумът директно решение, без да има нужда от последващо одобрение на парламента, в него трябва да участват поне толкова избиратели, колкото е имало на последните парламентарни избори – 3 500 585 души, и повече от половината от тях – най-малко 1 750 294, да са гласували с „да“ по всеки от въпросите.

Независимо от това дали гласувате с „Да“ или „Не“ по предложените промени, участието ви се брои за валидност на допитването. Ако подкрепяте идеите, няма дилема. По-сложно стои въпросът за тези, които не са съгласни с въвеждането на мажоритарен избор, по-малки субсидии и задължително участие в избори и референдуми. При прогнозираната от социолозите висока активност и преобладаващи отговори „Да“, техният по-разумен избор изглежда въобще да не участват в гласуването, вместо да отбележат „Не“.

Източник
БТАДневник

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Back to top button