Западни Покрайнини

Започна учебната година в Цариброд и Босилеград

Гимназия „Св. Св. Кирил и Методи“ в Цариброд получи дарение от българска художествена литература, речници и учебни помагала, предоставени от кабинета на министър Божидар Димитров, предаде специалният пратеник на Агенция “Фокус” Весела Баръмова.

Съветниците от екипа на министър Димитров Георги Найденов и Красимир Тодоров, които присъстваха на откриването на учебната година в гимназията, поднесоха дарението на директорката на училището Снежана Симеонова. Найденов посочи, че книгите са дарение лично от кабинета на министър Димитров и добави, че след седмица гимназията ще получи още учебници и компютри.

Цариброд

Целта на нашия кабинет е да подпомагаме най-вече просветната дейност на българите зад граница и навсякъде по света, защото това е едно от най-важните неща за запазване на българската култура и традиции.

каза Найденов. Той увери, че кабинетът на министър Димитров ще продължи да полага усилия да помага на българите зад граница, въпреки, че няма собствен бюджет и разчита единствено на контактите си в България.

Самият министър не успя да присъства на тържеството, тъй като то съвпада с първото заседание на правителството след лятната ваканция. Найденов заяви пред гимназистите и техните преподаватели, че екипът на министъра без портфейл е изключително горд от постиженията на учениците в Цариброд и ще продължи да полага усилия да помага на училището и града.

Директорката на гимназията Снежана Симеонова изрази своята благодарност за посещението на представителите от кабинета на министъра за българите в чужбина.

Това, че дойдоха да приветстват учениците и нашата дейност, за нас е много ценна подкрепа. Надеждите ни са в нашите ученици. Те са нашата гордост, защото техните резултати говорят за нивото на знанията им, с които тръгват от нас и продължават успешно образованието си в България и по света.

каза Симеонова.

Предстои да се направят и още дарения на гимназиални комплекти учебници, съгласувани с учебните програми за основно образование в България и Сърбия, които ще подобрят условията за преподаване на майчин български език.

Цариброд

Тази година Царибродската гимназия „Св. Св. Кирил и Методий“ чества 120 годишния си юбилей. След повече от 40 годишно прекъсване, през учебната 2009/2010 гимназията отваря две паралелки с 50 деца от общо 310 ученици, в които образованието се провежда изцяло на български език. Това става, благодарение на екипа на гимназията и на специалните усилия на нейния директор Снежана Симеонова, 50 деца в четири паралелки ще изучават предметите изцяло на български език.

За продължаване на висшето образование в България започват да мислят все повече ученици, особено след двукратното участие на всички записали се в българските паралелки в културно-образователните семинари на Фондация Българска Памет, които се провеждат два пъти в годината в град Варна. Там децата имат възможност и да се запознаят със свои връстници от историческата диаспора в Украйна и Молдова и заедно да научат повече за българската история, традиции и съвремие, за европейските перспективи пред младите хора и за възможностите, които предлагат българските университети.

Беше открита новата учебна година и в Началното училище „Георги Димитров“ в Босилеград.

Тържеството, което започна с повече от час закъснение, се включиха 65 българчета, които бяха подготвили специална програма. В училището пристигнаха и подаръците за българчетата, които бяха задържани на сръбската митница заради липсата на нота от страна на сръбското МВР. В началното училище в Босилеград се обучават 65 деца от 1-5 клас, които учат с учебници на български език, като обучението им се извършва по програма на сръбското образователно министерството.

Специално слово по повод началото на новата учебна година произнесоха председателят на Агенцията за българите в чужбина Росен Иванов, както и директорът на училището Методи Чипев и кметът на Босилеград Владимир Захариев. По думите на кмета, над 99% от жителите на Босилеград са българи. По време на откриването на учебната година Владимир Захариев каза още, че работи изключително добре с Агенцията за българите в чужбина и с всички институции в България.

Източник
Държавна Агенция за Българите в Чужбинаагенция Фокус

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Back to top button