РС Македония

Нов протест срещу дискриминирането на българи в БЮРМ

ВМРО ще подкрепи протеста на българските граждани в БЮР Македония срещу действията на македонските власти, създаващи проблеми на собствениците на автомобилите с българска регистрация.

Протестът ще се проведе в четвъртък, 7-и Октомври 2010 г. от 12.00 ч. (българско време) на ГКПП Златарево, бе съобщено днес на пресконференция на движение „Мост“ и Македонско движение „Преображение“.

Македонските власти глобяват с по 100 евро собствениците на автомобили, принудително свалят номерата им или направо конфискуват колите.

Митко Георгиев от движение „Мост“ е съобщил днес пред представители на българските медии, че само за първия ден на този месец в Македония са конфискувани над 90 автомобила на граждани с българско самосъзнание, които са закупили колите си от България и са с български регистрационни номера. Той казал, че на основание на Правилник за Прилагане на Митническия Закон тези коли могат да се задържат до 3 години. Факт е, че този правилник в Македония действал за всички автомобили с чужда регистрация, но се прилагал единствено спрямо тези с българска.

По думите на Георгиев българи от Македония, които са тръгнали за днешната пресконференция, са били спрени от македонската страна на границата, били са заплашвани, за да не присъстват на събитието. Според Георгиев – 50 000 българи от Македония не смеят да излязат от страната заради българските номера на автомобилите им.

Според Петър Колев, представител на Македонско движение „Преображение“ проблемът с непризнаването на документи, издадени в ЕС от страна на македонските власти, има както икономическо, така и политическо измерение. Икономическото е, че македонските власти искат чрез рекет да напълнят хазната с глоби от македонците с българско самосъзнание и с български документи. Политическият – че отписвайки се от постояннен адрес в Македония, тези граждани се лишават от право на глас на следващите избори.

Проблемът с чуждите регистрации на автомобилите в Македния възникнал от 1 октомври, когато е влязъл в сила подзаконов нормативен акт, според който собствениците на автомобилите с чужда регистрация трябва да платят над 1000 евро, за да узаконят колите си, или трябва те да им бъдат отнети. Георгиев отбеляза, че в закона се посочва, че шест месеца колата има право да бъде в Македония, а шест месеца – в друга страна, но въпреки това още в първия ден от влизане в сила на закона, само в Скопие са били конфискувани 90 автомобила.

Източник
ВМРО

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Back to top button