Бесарабия

Юрий Граматик поздравява с Денят на бесарабските българи

Президентът на „Конгрес на българите в Украйна“ Юрий Граматик публикува поздравления по случай Денят на бесарабските българи.

Скъпи сънародници!

Честит Ден на бесарабските българи! 29 октомври е ден на родолюбие и историческа памет за всички онези, запазили българския дух през годините далеч от географските граници на България. 29 октомври е ден за поклон пред великите бесарабски българи, които се завърнали в България и са спомогнали за нейното Освобождение, Независимост, укрепване и развитие! България нямаше да е същата без Александър Малинов, Олимпий Панов, Алескандър Теодоров-Балан, Иван Колев, Данаил Николаев, Димитър Агура и много други видни личности от българската история.

Нашата съдба има различни моменти през последните два века, но и днес ние успяваме да пазим българщината тук, в Украйна! Докато децата ни пеят песни, рецитират големите български поети, танцуват хоро и честват българските празници, ще бъдем сигурни, че щафетата по родолюбие ще бъде предадена и на следващите поколения.

Поздравявам всички бесарабски българи по света с този важен за нас празник. Бъдете здрави и щастливи! Нека заедно да вървим към по-добро бъдеще и нека не забравяме нашето минало! Мир и благополучие на вас и вашите близки!

С уважение,

Юрий Граматик

Президент на
Всеукраинската обществена организация
„Конгрес на българите в Украйна“

29-и Октомври е обявен за Ден на бесарабските българи след като на тази дата през 1838 година, след около пет годишно строителство се освещава трипрестолния храм в Болград, като се наименува “Свето Преображение Господне”. В изграждането на храма е вложен доброволният труд на 10 000 преселници от българските земи. Храмът се освещава от бесарабския владика архиепископ Кишиневски и Хотински Дмитрий Сулима. Освещаването се извършва в присъствието на хиляди хора – домакини и гости от 82-те български колонии, а тържествата по този повод продължават четири дни. Специални гости са ген. Инзов и тогавашният арменски архиепископ и по-сетнешен патриарх Нерсес. Тогава за първи път зазвънтяват петте големи камбани на новия Божи храм, който няма равен на себе си в цяла южна Русия.

През 2012-а година храмът пострада от пожар, бяха събрани дарения и се работи по възстановяването му.

Източник
Конгрес на Българите в Украйна

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Back to top button