Бесарабия

В Молдова българското гражданство се продава като картоф на пазара

Бесарабски българин разказва за позорно оплитане на ДАБЧ и дипломати с престъпници в Молдова с цел продаване на българско гражданство.

Бесарабския българин Петър Попов разказа пред bTV за ужасна корупция в цел продаване на българско гражданство в Молдова. От думите му се оказва, че Държавна Агенция за Българите в Чужбина и дипломати действат там буквално като престъпна организация в обща схема с местни далавераджии. Интервюто потвърждава данните за тежка корупция в ДАБЧ, заради която наскоро имаше и арести.

Има си време за хора, които купуват гражданство, има си и време за хора, които получават. Аз на никого не плащам, аз не съм интересен.

Има си корумпирани хора в Молдова, които са свързани с Агенцията за българите в чужбина. В Молдова се даваше гражданство и се продаваше гражданство. Мисля, че 70% от гражданството се продаде, 1000 € беше цената в първите години.

Петър Попов

Попов твърди, че познава лично корумпираните в ДАБЧ, но не иска да подаде сигнал в прокуратурата. Обяснява, че служителите на ДАБЧ са контактували само с една от местните организации. Вероятно монополист в при продажбите на гражданство. Избягват се официални и контролируеми институции като консулството и посолството.

Стигнахме до такъв позорен факт, когато Агенцията за Българите в Чужбина идва в Кишинев да определя произхода, но нито посланикът, нито консулът им дават възможност, или те не искаха да го направят в държавна институция, официално в консулството или в посолството.

На мен ми се ревеше. Къде беше посланикът, къде беше консулът? България, такава красива държава, продаваме си гражданството, като че продаваме картоф на пазара

Петър Попов

Единствената светлина в тунела е, че е възможно да си българин и без да платиш подкуп. Само трябва да си българин по произход и да почакаш 7 години и ако случайно все още ти е останало желание може и да получиш гражданство.

Докато за да си българин явно е необходимо да си толерантен към корупция или безкрайно търпелив/отчаян, то други държави в региона раздават гражданства в районите с техни исторически общности лесно и бързо. Петър е поредния молдовски българин, който при нужда да пътува, просто е поискал и поръчал ръмънски паспорт.

Колко хиляди българи в чужбина сега поради същите причини са предпочели граждани на Румъния, Сърбия или друга държава няма как да знаем. Колко просто ги е срам от България и да се самоопределят както българи – също.

Официално българите в Молдова са около 90 хиляди души. Около 30 хиляди имат българско гражданство. Според Петър би трябвало около 25 000 да са с купено такова. На избори гласуват под 1000. Колко ли от тях имат поне нещо българско в произхода или поне интерес към България?

Проблем и с Тераклийския университет

В Тераклия се намира университета Григорий Цамблак, който е първият университет на българска общност в чужбина. Формално е част от образователната система на Молдова, но получава също фанансиране, стипендии и доктурантури от България. Годишно го завършват между 80 и 300 студенти. От 2004 досега все още няма акредитация, а по рейтинг е последен в хронично закъсалата образователна система на Молдова. Имаше идея той да стане филиал на университет в България, но както доста други идеи и тази засега си остава само такава.

Източник
bTV

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Back to top button