Бесарабия

Тераклия вече има герб и знаме

В Молдова одобриха герб и знаме на град Тераклия.

Националната комисия по хералдика на Молдова в Кишинев одобри новите герб и знаме на Тераклия. Графичното оформление на герба е дело на тараклийският художник Петър Великсар. Авторите на герба и знамето са известни специалисти в областта на историята и хералдиката: главен държавен хералдист, доктор по история Силвиу Андриеш-Табак и доктор на историческите науки Иван Думиника (двамата са членове на Национална комисия по хералдика към Президента на Република Молдова). Били за изпозлвани и идеите на Антон Кеосе.

Съставни части на герба са: лъв – основна структурна форма на герба е лъвът, изобразен на централния щит, който в българската хералдическа традиция е основен исторически символ; щит – главна, задължителна съставна част, изобразена във формата на френски щит. Корона – представена според българската историческа традиция. Щитодържатели са две изправени, обърнати на лява и дясна хералдическа страна с лице към щита човешки фигури в български носии. Под герба е изписан девиза „Българският дух е непобедим“.

Знамето съдържа хоризонтални ивици от зелен, бял и червен цветове. На фона на централния и преобладаващ червен цвят е поставен златен лъв, който държи рало. Изполваната цветова гама отразява цветовете на българското знаме.

Гербът и знамето са одобрени с указ на президентството на Молдова.

Източник
БНР

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Back to top button