Стари български филми

Стари български филми, които можете да гледате онлайн

Преброяване на дивите зайци | Опасен Чар | Оркестър без име | С деца на море | Войната на таралежите | Куче в чекмедже | Дами канят | Топло | Да обичаш на инат | Таралежите се раждат без бодли | Любимец 13 | Момчето си отива | Маргарит и Маргарита | Баш Майсторът | Баш Майсторът на екскурзия | Баш Майсторът фермер | Баш Майсторът на море | Баш Майсторът началник | Тримата от запаса | Адаптация | Комбина | Вилна зона | Господин за един ден

Преброяване На Дивите Зайци (1973)

Сатирична комедия, насочена срещу бюрократичните, псевдопатриотични прояви на хората при комунизма. Ръководени от чиновника Асенов в разгара на земеделската работа, от село Югла тръгват да преброяват дивите зайци в землището. Макар, че всичко се върши със старание, броят на зайците остава неизвестен. В село Югла пристига статистикът Асенов с младия си помощник Трифонов.


Опасен Чар (1984)

Комедия, в която главният герой се препитава чрез най-различни измами. Обикаляйки из цялата страна, той омайва доверчиви жени с предложения за брак и в изобретателността си стига дотам, че когато милицията започва да го издирва, се обявява за умрял.


Оркестър без име (1982)

„Оркестър без име“ започва като непретенциозна комедия, която обаче засяга и драматични теми като приятелството, любовта, изкуството, съзряването. Четирима млади мъже – Велко (Велко Кънев), Филип (Филип Трифонов), Павел (Павел Поппандов) и Гошо (Георги Мамалев) имат различни професии, но са свързани от голямата си любов към музиката. Цяла година репетират, за да пробият в Златни пясъци през лятото.


С деца на море (1972)

Децата решават да разнообразят игрите си, като се занимават с фотолюбителство. Така, без да искат, нарушават плановете на техния съсед от София чичо Манчо, който е в командировка с чужда жена. Чичо Манчо прави няколко неуспешни опита да вземе фотоапарата с компрометиращата снимка.


Войната на таралежите (1979)

„Войната на таралежите“ е български сериен филм (комедия, детски филм) от 1979 година на режисьора Иванка Гръбчева, по сценарий на Миряна Башева и Братя Мормареви. Оператор е Яцек Тодоров.


Куче в чекмедже (1982)

Малкият Митко – Миташки по цял ден стои сам вкъщи. Родителите му са разведени. Той живее при майката, а тя е на работа. Остава само телевизията, която излъчва емисии за гибелните последици от ядрената война, за маневри с бойни самолети и танкове. Между две такива предавания едно дете, заспало на пода, сънува своята единствена мечта – рошавото си куче. Това е всичко което то обича и иска да притежава. Заедно с двама негови приятели си купуват куче – Рошко за два лева и осемдесет стотинки и шест трамвайни билета. И понеже е общо притежание кучето поред квартирува във всяко едно от децата.


Дами канят (1980)

Чаровен инструктор по шофиране след развода си се отдава на лекомислени авантюри. И въпреки че всяка от жените, които го ухажват, се опитва здраво да го впримчи, неотразимият Дон Жуан успява да излезе от всякакви капани. Младият почитател на любовните афери има инцидентни проблеми с ревниви съпрузи, но много по-сериозни са проблемите му с преследващите го влюбени жени.


Топло (1978)

Живущите в една кооперация искат да си прокарат парно отопление. Намират трима майстори, подписват договор и дават предплата. Майсторите пробиват дупки по стените, подовете и таваните, обръщат всичко наопаки и изчезват. Потърпевшите ги откриват в затвора. Договарят се с директора на затвора тайно да пуска майсторите, за да завършат работата си, а гражданите по ред да дежурят вместо тях в килиите. Работата е свършена, но в един момент на подсъдимата скамейка се оказват директорът на затвора и тези, които са искали да обезпечат топлото си за зимата. За всеобщо облекчение съдът издава оправдателна присъда, като взима предвид безкорстните им подбуди, а и някои от членовете на съда също искат да си прократ парно…


Да обичаш на инат (1985)

Радо Пешев е шофьор на камион, с който разкарва плодове и зеленчуци. Има 14-годишен син – Пламен и добра съпруга. Пламен случайно разбира, че баща му прави „черни“ курсове и се занимава с незаконни сделки. Това предизвиква конфликт между тях. За да спечели отново доверието на детето си, Радо прави опит да се откаже от досегашния си начин на живот. Но се оказва, че не е лесно да излезе от „играта“.


Таралежите се раждат без бодли (1971)

Един филм за група десетгодишни деца, които отстояват независимостта си в училище, на улицата и вкъщи. Начините им да се противопоставят на жестокостта и да преодолеят липсата на разбиране са толкова изобретателни, че те в края на краищата успяват да направят за посмешище родителите, учителите си и своите съседи.


Любимец 13 (1958)

Радослав и Радосвет са братя близнаци. Радослав е отговорен и сериозен младеж, отличен футболист, на който отбора възлага големи надежди. На плажа във Варна се запознава с Елена – красиво момиче от София,… в което се влюбва. Радосвет е противоположност на брат си – безотговорен комарджия, търсен от органите на милицията. Той решава да се възползва от приликата с брат си и да заеме мястото му в отбора. Представя се за футболиста Радослав Гълъбов и приема предложението за голяма заплата и апартамент в София.


Момчето си отива (1971)

Действието във филма се развива в последните дни преди абитуриентския бал на един клас от училище в малък провинциален град. Главните действащи лица са учениците от завършващия випуск. Рангел, наричан от съучениците си Ран, е интелигентен ученик, който проявява интерес към журналистиката, въпреки неодобрението на родителите си.


Маргарит и Маргарита (1988)

Противоречивата любовна история се развива на фона на изродената управленска система по времето на социализма в България. Поради това и прожекциите на провокативния филм, завършен през 1987/88 г., били възпрепятствани до смяната на управлението в края на 1989 г.

Маргарита, която иска да я наричат Рита, е преместена в друго училище, защото е ударила шамар на перверзния си учител по трудово възпитание, хванал я да пуши в училище. Тъй като момчето до нея по време на час я убеждава, че не ѝ се подиграва, а действително се казва Маргарит, той е извикан за изпитване на дъската, но се прави на велик и хвърля бележника си по главата на учителката.


Баш Майсторът (1970)

Ст.н.с. Робеспиер Гълъбов живее със семейството си в комунална квартира и мечтае за самостоятелно жилище. Когато разбира, че то ще бъде готово едва следващата петилетка, Гълъбов се среща с прочутия в София Рангел Лелин, известен като Баш Майстора. Той обещава да построи жилището за по-малко от месец. Стоителят периодично изнудва учения за пари. Двамата са в постоянен конфликт и Баш Майсторът непрекъснато заплашва, че ще „му сложи шапката“.

Тържеството по освещаването на къщата е помрачено от факта, че тъй жадуваната камина не работи. След дълги и безуспешни усилия за отпушване на камината се появява братът на Баш Майстора, който познавайки хистростите му, скоро намира в нея зазидана филцова шапка. Гълъбов седи и съзерцава горящия в камината огън.Баш Майсторът на екскурзия (1980)

Баш Майсторът заминава на организирана екскурзия за Унгария. В Будапеща намира начин да се измъкне от групата, симулирайки травма, с цел да печели пари от частен строеж. Среща се с брат си, който е ръководител… на обекта, и го моли да го наеме на работа за времето, през което е там, но получава категоричния му отказ. Тогава успява да се свърже с двама от строителите и урежда кражба на арматурно желязо.Баш Майсторът Фермер (1981)

Баш майсторът има свинеферма, в която работят четирима гледачи – бившият закупчик Рафаело, укриващ се от властите, алкохолизираният поет Иван, красивата циганка Цеца с мъжа си. Чрез подкупи, мошеничества и изнудвания Баш майсторът успява да си издейства разрешително за свинефермата, която се намира в непосредствена близост до детска градина в новостроящ се комплекс. В своя „Мерцедес“ той кара прасета, кани се да купува книги, които никога няма да прочете, влага парите си в ненужди мебели, пуши само „Кент“ и това е само началото.Баш Майсторът на море (1982)

Баш Майсторът заминава на море с жена си и сина си. Пътят им минава край бостан с дини и те напълват багажника с крадени плодове. Принудени са да спрат в малък град, защото колата им се поврежда. В автосервиза служителите дълго прехвърлят Баш Майстора от един на друг, без да поправят повредата. След едноседмичен престой съпругата и синът му се връщат в София. Той се уговаря със счетоводителката да даде колата за ремонт на частник. В замяна ще трябва да измаже новата къща на монтьора.Баш Майсторът началник (1983)

Баш майсторът си купува диплома за средно образование. Назначен е на работа, от която започва да се възползва. Първо започва любовна афера със секретарката си, а след това подлъгва всичките си познати да участват в бъдещ строеж на жилищен блок, от който те ще получат апартаменти.Тримата от запаса (1971)

Иван Стайков (Парцалев), Пейо Вътов (Анастасов) и Спиро Стоименов (Господинов) са наскоро мобилизирани български войници, пратени през пролетта на 1945 г. в 3-ти украински фронт на унгарска земя, за да се бият с германците по време на Втората световна война.

За смях и съжаление у командирите, тези запасни войници са напълно негодни за война. За да се утежни още повече положението, Стайков е съботянин и не желае да използва пушката по предназначение, Спиро се е захласнал по красива унгарка на име Илонка, а Пейо съвсем скоро се е оженил и мисли само за булката си. Те са пред връщане към България, но остават.Адаптация (1981)

Вероника (Ели Скорчева) е душевно болна и е хоспитализирана в специализирано заведение. Всеки от пациентите трябва да разказва историята си и да споделя своите страхове. За разлика от другите Вероника не успява при беседите да се пребори със себе си. Доктор Банков (Антоний Генов) е лекуващ лекар в същата болница. Има собствен живот, но по-голямата част от времето посвещава на болните. В един момент от лечението Вероника се влюбва в него. Дали младата жена ще успее да открие пътя към душата си? Дали любовта ще и́ помогне или само задълбочи проблемите и́?


Комбина (1982)

Докато е в „творческа командировка“ в затвора, рецидивистът по прякор Ален Делон, разработва план за ограбване на наркотрафиканти. За изпълнението на тази дръзка идея той инструктира своя „съквартирант“ Вас, чиято присъда изтича. Намеренията му обаче стават известни на компетентните органи и те решават да заместят Вас с оперативния работник Христо, който трябва да проникне в бандата на Заека – лидер на варненския филиал на международен наркосиндикат.


Вилна зона (1975)

Йонко и Стефка подготвят пищно тържество във вилната зона за изпращането на своя син-новобранец. Въпреки че гостите пристигат, той закъснява и се появява едва когато празненството е в разгара си, обявявайки, че се е оженил. Това предизвиква смут у родителите му, които са му избрали друга булка – дъщерята на началника, и избухва скандал.


Господин за един ден (1983)

България от 20-те години на XX век. Пурко (Тодор Колев) е беден селски музикант, който непрекъснато измисля нови и нови начини да надхитря живота и да изхранва многолюдното си семейство. Преминавайки през редица смешни и тъжни приключения в борбата с немотията, един хубав ден той докосва мечтата си – превръща се в добре облечен градски господин. Дали обаче новата му самоличност ще пасне на свободната душа на музиканта?


Можете да закупите български филми на диск, например от тук.

4 коментара

    1. Драги nikola – за огромно наше и всеобщо съжаление, тази колекция съвсем от скоро вече е премахната. С най-голям интерес бих се радвал на съвет от някого, който да ме упъти към някакъв подобен сайт, през който да следим вечните стари и по-нови български филми и сериали. Предварително благодаря за съвета…

      1. Някой много сериозно се е заел да опита да изкяри някое левче от авторские права. Съмнявам се актьорите поне да вземат нещо или тия средства да се използват за нови филми, ама много сериозно дебнат и трият ако някой качи.

  1. Много интересно. Влагодариа ви в дни на пандемиа от далечен Чили. помогна ми да запазиа езика които научуиж преди 30 години!!!! Влагодариа ви много!!!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Back to top button