Исторически филми

Български исторически филми, които можете да гледате онлайн

Хан Аспарух | Борис I | Сватбите на Йоан Асен | Под игото | Записки по българските въстания | Ивайло | Боянският майстор | Време разделно | Време разделно | Капитан Петко Войвода | Мера според мера | Свобода или смъртХан Аспарух (1981)

Филмова трилогия, възкресяваща събития, предхождащи и съпътстващи създаването на българската държава в средата на 7- век. Следвайки завета на своя баща, синовете на Хан Кубрат, след смъртта му повеждат племената в търсене на нова родина. Най – младият от тях – Аспарух, след двадесетгодишно странстване, търсейки земя за винаги за своя народ, достига до устието на река Дунав. Филмовият разказ се води от името на византийският хронист Велизарий, попаднал като пленник и съпътстващ Аспарух в неговия поход. Той става свидетел на героичните усилия на българите да отвоюват жизнено пространство на юг от Дунав и да създадат нова държава.

Хан Аспарух 1 – Фанагория
Хан Аспарух 2 – Преселението
Хан Аспарух 3 – Земя завинаги


Борис I (1984)

Втората половина на 9-ти век. Младият хан на българите Борис осъществява сливането на двете племена – българи и славяни, в единна държава. Той разбира, че това което ще заздрави държавата му е религията. Така се извършва знаменателното събитие – покръстването. Княз Борис І достига и до друго прозрение – на държавата е необходим единен език и писменост. Той приема учениците на Кирил и Методий, създавайки Охридската и Преславската книжовни школи

Част 1: покръстването

Борис I (1984) част 1 – Покръстването

Част 2: слово за буквите

Борис I – Слово за буквите (Част 2)


Сватбите на Йоан Асен (1975)

13-ти век. Византийската империя е в упадък. Законният неследник на българския престол Йоан Асен, с подкрепата на руския княз Юрий, превзема столицата и сяда на търновския престол. На него са подвластни не само мирът и войната, но и съдбите на хората. Сега е необходим мир с цената на всичко. Започва времето на сватбите.

Йоан Асен изпраща любимата си жена в манастир, за да се омъжи за инфантилната принцеса Ана, след това за дъщерята на победеният Теодор Комнин – Ирина. Заради могъществото на държавата царят жертва не само своето, но и щастието на дъщеря си Белослава, на брат си Александър. Сбъдват се думите на княз Юрий „С безпощаден ум те е дарил Господ, и ти, ставайки цар, ще страдаш от това“.

част 1
част 1

Под игото (1990)

България е под турско робство. В село Бяла черква се завръща след бягство от Диарбекир Иван Краличът. В училището има открит урок. Ученичките на Рада Госпожина се притесняват от заплетените въпроси на гърчеещият се Киряк Стефчов. Тогава се намесва новият учител Бойчо Огнянов, който помага на момичетата. Доктор Соколов и Огнянов организират хората в таен комитет за вдигане на въстание. Представителят на Клисура – Боримечката, се среща с Огнянов и му обещава подкрепа. От Киряк Стефчов турците разбират, че Огнянов е Иван Краличът. Отиват да го арестуват в църквата, откъдето по време на служба той се измъква с помощта на Колчо слепеца. На седянката в дядо Стойковата къща в Клисура моми и ергени се веселят. В същото време в мазето Огнянов оповестява датата на въстанието.Подготовката на въстаниетое в пълен ход. Рада и Бойчо Огнянов си дават клетва за обич. Извърчено е предателство и въстанието избухва по-рано. Клисура и Бяла черква горят. Въстанието е жестоко потушено. Русия обявява война на Турция и руските войски заедно с българските опълченци освобождават България. Народът възторжено посреща победителите и празнува дългоочакваната свобода.

В романа си „Под Игото“ Иван Вазов създаде цяла галерия от герои, които живеят във всяко българско сърце. Под режисурата на Дако Даковски на екрана оживяват образите на Бойчо Огнянов, Рада Госпожина, Доктор Соколов, чорбаджи Марко, Колчо Слепеца и др., пресъздадени от изключителни актьори.

Под Игото Апизод 1

Епизод 2Епизод 3 | Епизод 4 | Епизод 5 | Епизод 6 | Епизод 7 | Епизод 8 | Епизод 9


Записки по българските въстания (1976)

„Записки по българските въстания“ е български игрален филм (драма, исторически) от 1976 година, по сценарий и режисура на Георги Бранев и Веселин Бранев. Оператори са Атанас Тасев и Стоян Злъчкин. Създаден е по книгата Записки по българските въстания на Захарий Стоянов. Музиката във филма е композирана от Красимир Кюркчийски.


Ивайло (1964)

Действието са развива в края на 13 век. България постоянно е нападана от татарски орди. Царят в Търново не може да защити поданиците си, но това не пречи данъците да бъдат събирани. Селяните въстават срещу болярите и започват да се отбраняват сами от татарите. Водач на въстанието е Ивайло.Боянският майстор (1981)

Средата на XIII век. На зографа Илия е поръчано да направи стенописите на новостоящата се църква в Бояна. Така той среща савастократор Калоян – силен, интелигентен и проницателен владетел, който е респектиран от таланта, дързостта и прямотата на майстора. Другата сюжетна линия е свързана с раздвоението в любовта на Илия към севастократорката Десислава и Левантийката. Десислава е символ на чистотата, на съвършената красота, на духовното начало, а Левантийката е земна, страстна, силна…

Раздвоен между тях, художникът ги „премирява“ в нежния образ върху стената на църквата – образа на Десислава.Време Разделно (1987)

В Родопите, долината Елинденя, пристигат еничари, за да принудят българското население да приеме „правата вяра“. Предвожда ги Караибрахим, роден по същите места, взет от турците още като дете. Селяните от Елинденя решават да скрият жените и децата. Караибрахим се настанява в конака на Сюлейман ага. Иска от него да му съдействува. Нарежда да се съберат първенците на селото. Село Чепино е опожарено. Жителите му търсят спасение в съседните планини. Манол, един от най-видните мъже в селото, предлага на Сюлейман ага да ги поведе срещу еничарите. Но агата не може да се вдигне срещу падишаха. Първенците се събират в конака. Заявяват на Караибрахим, че вярата си няма да дадат. Дошло е време разделно.

Време разделно – целият филм


Капитан Петко Войвода (1981)

Биографичен филм за Петко Киряков, известен като Капитан Петко войвода.
Политическата обстановка в Османската империя и по-специално в Източните Родопи, мотивирала действията на главния герой е разяснявана от писателя и сценариста Николай хайтов в началото на всяка серия.

Борец за независимост на България, за мир и равноправие на Балканите, за свобода по света.
Българи, гърци и турци с различни култура, вяра и език, и до днес са обединени в почитта си към един герой – легендарния българин Капитан Петко войвода.

Живот – борба в името на идеал, погребан с последен предсмъртен протест към властта: „Те погребаха България“

Капитан Петко Войвода


Мера според мера (1981)

Дилбер Танас, безпросветен овчар, включил се стихийно в революционното движение, ни запознава с Апостол Петков – най-важната личност на освободителното движение преди създаването на революционната организация. От врагове и съратници той е наричан Македонският Робин Худ. Борбена и свободолюбива личност, той не приема заповеди нито от турците, нито от анемичните градски учители, както сам нарича ръководителите на революционното движение. Постол войвода не само защитава населението от турския поробител, но едновременно с това се грижи за морала на хората.

Мера според мера, част 1

Епизод 2 | Епизод 3 | Епизод 4 | Епизод 5 | Епизод 6Свобода или смърт (1969)

През 1876 г. на австрийския параход „Радецки“ заедно с останалите пътници се качват и двеста български революционери, преоблечени като градинари. Предвожда ги войводата Христо Ботев. Тяхната цел е да се включат в освобождението на България от османско владичество. Със сила те принуждават капитана да спре на българския бряг. Пътят на четата към Врачанския Балкан е низ от битки и сражения с турските войски. Бунтът във Враца е потушен и никой не се присъединява към четниците.


Можете да закупите български филми на диск, например от тук.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Back to top button