Свят

Българското училище в Лос Анжелис стана безплатно

От 1 Ноември 2009 година българското училище в Лос Анжелис „Иван Вазов“ стана безплатно, съобщиха от дирекцията му.

Това става възможно поради набраните средства от дарения, които са достатъчни за учебната 2009-2010 година и по случай празника на народните будители.

Гордост на „Иван Вазов” е ученичката 12-годишната Вивиан Неделчев, която е избрана от „Националната общество за надарени и талантливи” (National Society for the Gifted & Talented) за едно от най-успешните деца на САЩ за нейната възраст. От две години Вивиан е канена всяка лятна ваканция в различни елитни американски университети по специални програми. Миналата година тя е получила сертификати по „Комуникации – говорене и писане“ и „Математика – алгебра” от Университета в Бъркли, щата Калифорния. Тази година Неделчев е поканена в Принстън. Успехите на Вивиан родиха идеята за създаване на специален фонд „Надарени и талантливи българи в Калифорния” (Gifted & Talented Bulgarians in California) към Фондация Булгарика, който да финансира успелите наши деца, включително и тазгодишната програма на 12-годишното момиче.

Редовните занятия на школото в Лос Анжелис продължават всяка събота в сградата на българската православна църква „Св. Георги”, като от началото на 2010 г. училището ще бъде преместено при по-подходящи условия, най-вероятно в сградата на американско учебно заведение. Предварително започнатата учебна програма ще бъде запазена. Тя съдържа точно определен изискуем брой часове и обучение по предметите български език и литература, история и география с използване на актуалните учебници, стенни карти, снимков и видеоматериал.

Цялата учебна програма е издържана и съобразена с тази, която в момента се използва в България, отговаряща на изискванията на Министерството на образованието, младежта и науката, за да може да се издават валидни български дипломи, косвено в Европейския съюз. Учебниците и помагалата, по които се обучават децата, са същите като тези, които се използват в България и са одобрени от родното образователно министерство.


Откриването е било на 13 септември и до този момент са се записали 15 българчета, от първи до четвърти клас, като заниманията ще бъдат всяка събота. Инициативата за откриване на училището е на журналиста Евгени Веселинов, главен редактор на вестник „Обзор”.

Живка Костова е била представена като една от двете учителки, които ще обучават децата. Църквата предоставя помещение за занятията, а фондацията поема цялата организация и персонала.

Основната цел на училището е запазването на българския език и култура за нашите сънародници в Лос Анджелис. Програмата, по която ще се работи, е съобразена с изискванията на Министерството на образованието, както и с програмата на училище „Джон Атанасов” в Чикаго, което е лицензирано за издаване на български дипломи.

Наши сънародници са направили дарения, с които се финансират сайтът и транспортът на учебниците от България. Други се наемат със закупуването на тетрадки и учебни помагала, изработването на специални тениски за децата и родителите, банер и надпис за училището, лепенки за автомобилите.

Поздрави от Райна Манджукова и Божидар Димитров

Училището има спешна нужда от учебници от първи до четвърти клас, се посочва в съобщението. Агенцията за българите в чужбина е дарила 30 стенни исторически карти и много детски книжки и помощни материали, които вече са доставени.

Специално писмо обръщение е изпратено от председателя на агенцията за българите в чужбина Райна Манджукова. Божидар Димитров, министър без портфейл, също е изпратил послание, в което е изразил своята „радост и пълна подкрепа за инициативата”.

Министър Димитров е разговарял по телефона с Евгени Веселинов за проблемите на българите, живеещи в Калифорния, особено в Лос Анджелис.

Американският конгресмен Хавиер Бесера, отговарящ за 31 дистрикт (Холивуд) на щата Калифорния – района, в който се намира църквата „Св. Георги”, също е обещал подкрепа за училището.

Ръководствата на организациите искрено се надяват на морална и организационна подкрепа от новото правителство и организации в България.

Адресът на училището е

150 S. Alexandria Ave., Los Angeles, CA 90004,

За за кореспонденция – Ivan Vazov – Bulgarian school LA, PO Box 291661, Los Angeles, CA 90029,

тел: +1 213-272-0568 Факс: +1 323-953-3555,

еmail: ivanvazovla@gmail.com

Източник
BTAДарик

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Back to top button