Европа

Министър Димитров се срещна с българите във Виена

Министър без портфейл Божидар Димитров посети българите във Виена, където направи дарение от книги на учениците и учителите в българското училище.

Божидар Димитров

Пред Агенция “Фокус” министър Божидар Димитров каза, че българите във Виена са една от най-старите български общности в Европа. Общността сама е създала българско училище, което е намерило подслон в т.нар. Посолски комплекс във Виена – международен център на много организации, включително и на ОССЕ, както и много дипломатически и външни представителства. Българският министър се срещна с учениците и учителите в българското училище, на които направи дарение от книги и учебници, осигурени от издателствата „Захари Стоянов” и Университетското издателство.

Началото на заселването на българи във Виена датира от времето преди българската Независимост. Стотици български градинари и земеделци се заселват в града, като в полята край него произвеждат хиляди тонове земеделска продукция. Те дейно подкрепят акциите на българското Възраждане. Малцина знаят, че половината от всички български книги, отпечатани в чужбина преди Освобождението са отпечатани в печатница в Беч – това е българското име на Виена тогава. Българската общност има дълбоки традиции и във времената до 9 септември и след това, когато българските комунистечски правителства превръщат града в център на лоялните към комунистическа България българи. Там функционира от десетки години българското дружество „Свети Свети Кирил и Методий”. Емигрантите изграждат Дома Витгенщайн, откупувайки една прекрасна сграда на именития виенски архитект и реставрирайки я. В най-ново време броят на българите, живеещи във Виена, се е увеличил на 15 000 души – не особено голяма цифра, на фона на големите емигрантски общности, които се образуваха в Испания, Съединените щати, Италия. Това се обяснява с много високия жизнен стандарт в града, който малцина българи могат да си позволят. Така че – българската общност във Виена, макар и относително малка, е съставена от хора с положение, т.е. – хора, преди всичко, с висше образование, между които има и много дейци на културата, музиканти, певци, инженери, програмисти, компютърни специалисти и т.н., каза още Божидар Димитров.

Източник
Агенци Фокус

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Back to top button