Бесарабия

Бесарабски българин, награден за мъжество и героизъм

Бесарабски българин – Иван Михайлович Пепеляшко е сред наградените от президента на Украйна Петро Порошенко с орден „За Мъжество“ III-а степен.

Награденият лейтенант е роден в село Нови Троян, Болградски район, Одеска област и служи във вертолетен полк на украинската армия. Младежът се е отличил при отбраната на Донецкото летище, като с хеликоптера си е изнасял от бойното поле ранени и загинали под неспирен обстрел на противника.

zx620y348_2397649

Летището в Днецк се превърна в нещо като украинска Шипка, която шепа обкръжени украински доброволци успешно защитават с месеци срещу непрестанните атаки и въпреки артилерийският обстрел на сепаратистите. Бързо са превърна в символ, а защитниците получиха прозвището „киборги“ (първоначално така ги нарекоха сепаратистите, опитващи се да намерят що-годе убедително обяснение на неуспеха си).

Местоположението му го превръща в един вид ключ към милионния град и сърцето на въгледобивния регион Донбас. Летището е разположено само на 10 километра от центъра на града и беше ремонтирано за 870 милиона долара. Благодарение на дългите си писти за излитане и кацане, летището можеше да приема самолети от всякакъв тип.

Още през април 2014 година сепартистите на два пъти се опитаха да завземат летището и двата пъти бяха отблъснати. При третия си опит, в нощта срещу 26 май, сепартистите овладяха новия терминал без нито един изстрел. Това се случи в нощта след предсрочните президентски избори, спечелени от Порошенко. Но и след това украинската армия успешно отблъсна сепаратистите – убити бяха близо половината от тях, повечето от които – от Русия: „Това беше най-лошата операция. Никой не предполагаше, че украинската армия ще атакува летището от въздуха, построено с толкова много пари“, написа по-късно един добре информиран блогър от обкръжението на сепаратистите.

Източник
Украйна Днес

2 коментара

  1. Тепърва Русия ,ще има да дава жертви в източна Украина ! Тяхна имперска алчност за „чуждото“ НИКОГА няма да престане докато не престане да съществува самата Руска имприя! ‘Хубавото“ е че те вече са в навечерието ,на имперския си разпад..и „връщане“ оттам няма !

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Back to top button