Корабът "Илинден"

Бавят съдебни поръчки по делото за „Илинден”

Вече повече от четири месеца македонските власти бавят отговорите на три наши съдебни поръчки по делото за корабчето „Илинден“, при чието потъване загинаха 15 българи.

Заместник градският прокурор на София Божидар Джамбазов в интервю за „Денят започва” по БНТ съобщи че има три съдебни поръчки от страна на България за потъването на кораба „Илинден“ .

Божидар ДжамбазовРаботата в България започна веднага, след като получихме сигнала за трагедията, която се е случила в Охрид. Сами разбирате, че нашето разследване е от такова естество, че е обвързано с действията на съдебните органи на друга държава, в случая Македония. Незабавно след започването на разследването в България бяха изпратени съдебни поръчки до Република Македония. На нас ни е необходимо на първо място да имаме медицинската документация от извършената аутопсия на телата, нещо, което нямаме в момента в България все още, за да се установи конкретната причина за смъртта.

обясни Джамбазов.

Досега е получен само частичен отговор на една от поръчките – разполагаме с няколко разпита и с параметрите на кораба. Още обаче не са пратени протоколите от огледа, съдебномедицинските, техническите експертизи и други документи, нужни за разследването.

„Това не само ни затруднява, но ни и притеснява”, каза следователят Георги Илиев.

След 4 дни – на 5 септември 2010 г., се навършва една година от трагедията. Веднага след потъването на корабчето в Охридското езеро наши следователи отидоха на мястото на трагедията, да за придобият преки впечатления. Като доказателства обаче могат да се ползват само официални документи от Република Македония за следствените действия там.

У нас в края на юли приключи дело срещу организаторката на злополучната екскурзия. Боряна Георгиева бе глобена с 4500 лв. и бе лишена от право 2 години да упражнява търговска дейност.

В неделя в Охрид ще се състои годишнина от трагедията с кораба, предаде македонската телевизия Сител. В църквата „Свети Никола – Геракомия“ в 10 часа ще се състои възпоменателна молитва, а след обед делегации от Охрид, Антов и Пирдоп, на чело с кметовете на трите града ще посетят мястото на инцидента. Ще бъдат поставени свежи цветя на паметника пред хотел „Милениум“.

Възпоменателния парк в Охрид е издигнат по инициатива на Ротъри клубовете от Охрид и Пирдоп. Очаква се в неделя да присъстват гости от България, както и роднини на загиналите.


5 българи загинаха след като туристическият кораб „Илинден” се преобърна във водите на Охридското езеро на 5 септември. На кораба е имало 55 български туристи. Корабът „Илинден” е пътувал за манастира „Св. Наум” на югозападния край на Охридското езеро. Той се е преобърнал на около 200 до 300 м от брега на Охридското езеро. Инцидентът е станал при идеални за корабоплаване атмосферни условия, при дълбочина на езерната вода от 6 до 8 метра. Намесата на корабите „Кристина” и „Александрия” е спасила голяма част от туристите.


Източници: DarikNews , 24 Часа, Фокус

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.