България

Във Варна ще заработи център за имиграция и интеграция

На ул. „Презвитер Козма“ 13, в Гръцката махала, в началото на декември ще заработи център за имиграция за Варна и областта.

Зад официалното име Пилотен Информационен Консултативно-Обучителен център стои проектът „Врата към България: от имиграция към интеграция“.

Той е финансиран с 86 379,78 лв., а повечето от средствата идват от Европейския Фонд за Интеграция на Граждани на Трети Страни.

На новопристигналите чуждестранни граждани в центъра ще се предлагат напълно безплатно обучение на български език, запознаване с нашите традиции и обичаи, срещи с работодатели, помощ при намиране на подслон.

Офисът на нашия център е разположен в близост до Областната дирекция на МВР, където е и сектор Миграция. Това е удобство за чужденците, които няма да се разтакават от институция в институция и ще получат информация от нас какво да направят относно престоя си в страната, например.

Това разказа ръководителят на проекта Благой Климов, който се е захванал с амбициозната задача заедно с екипа си от Бизнес Агенция Варна.

За начало в центъра ще работят двама сътрудници и един уеб администратор. При нужда ще идват експерти на граждански договор по езици, например турски, арменски, китайски. Засега са заложени само руски, английски, турски – като работни езици.

Варненската структура не е единствената, която открива център за интегриране на новопристигналите чужди граждани. От месец център на Международната Организация по Миграция работи в Бургас, като такъв ще бъде отворен и в София. Идеята е молдовските българи и гагаузите да получават помощ във Варна, а в столицата да помагат на нашенци от Западните покрайнини.

Целта ни е проектът да не остане само в рамките на 4-те месеца, за които е предвиден, а да продължим напред. Това може да стане с помощ от институциите в града. Водихме разговори с областната управа, търсим контакти с община Варна, срещнахме се и със служители в сектор Миграция.

разказаха от екипа на Благой Климов.

Целта е да се намери начин за финансиране и работата на пилотния център да продължи.

Освен че ще помагат на китайци, араби, арменци, тези центрове ще работят и за българската кауза – за интегрирането на наши сънародници, решили да се върнат в родината си. Единственото им предимство е, че донякъде владеят български език, но също се нуждаят от адаптация. Благой Климов обясни, че турският език пък ще бъде начин за общуване с гагаузите от Молдова.

Екипът по проекта „Врата към България: от имиграция към интеграция“, ще среща хората и с потенциални работодатели.

Независимо че сега е криза, след няколко години работната ръка ще бъде голям проблем за нашия регион

обяснява Благой Климов.

Трета основна насока на проекта е имигрантите да получават правна помощ от опитни специалисти – да научат как се взема гражданство в България, как се урежда статут на пребиваване. Хората ще получават помощ и при намиране на жилище.

Някои от институциите „малко ревнуват“, смятайки че центърът иззема от техни правомощия. От Бизнес Агенция Варна обаче намират, че трябва да са си взаимнополезни с официалните субекти в държавата.

По проекта вече има идея брошури с информация за центъра да се предлагат в сектор „Миграция“, а защо не и на ГКПП. Инициативата обаче обхваща само чужденци, които са новодошли у нас и не са студенти.

Източник
вестник Труд

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Back to top button