Европа

Кристалина Георгиева отново поведе Голямото Хоро в Брюксел

На пук на тероризма, за четвърта поредна година Кристалина Георгиева поведе Голямото Хоро в Брюксел и показа че никой не може да ни спре да живеем, да се обичаме и да танцуваме.

Голямото Хоро в Брюксел се организира по нейна инициатива по време на фестивала за балканска музика и изкуство BalkanTraffik. То започна в 14:00 часа и в него се включиха стотици българи, белгийци, румънци, албанци, германци, британци и австрийци, Председателят на Европейската Комисия Жан-Колд Юнкер вчера специално репетира български народни танци.

В речта на площада си Кристалина Георгиева каза:

Организираме Голямото хоро заради емоцията, която изпитваме, когато сме заедно на хорото; за това, че показваме културата и красотата на България; и защото можем да се обединим, да се хванем за ръце и да бъдем заедно.

С Голямото хоро показваме, че въпреки събитията, които раниха Брюксел, ние продължаваме да живеем, да обичаме, да работим и да танцуваме.

Специални гости на фестивала бяха ансамбъл „Разложки мераци“ и които откриха празника. Във фестивала участваха още белгийско-албанската група „Ватра“, албанският ансамбъл „Викена Каменица – Али паша & Кели“, белгийско-турската музикална група „Дилере Дестеан“ и румънската група „Флоаре де Колт“. Голямото хоро се осъществява с подкрепата на Министерството на културата на България.

Пълният със щастливи танцуващи хора голям площад в Брюксел практически изтри желания от терористите ефект и показа на света несломим дух и смелост. Днес в Брюксел е проведе и многохиляден марш срещу омразата и терора.


Предишното хоро в Брюксел беше по случай Баба Марта.

Източник
Кристалина ГеоргиеваАктуалноТруд

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Back to top button