България

Финансова помощ за завърнали се вишисти

Завърналите се у нас висшисти ще получават финансова помощ до 1200 лева.

Завършилите в чужбина студенти, които изберат да се завърнат да живеят и работят в България ще получават за това финансова помощ. Финансирането е по европрограма и ще се разпределя от държавата. Целта е установяването обратно в родината да става малко по-лесно.

От 1-ви Април ще започне да функционира платформата на национална EURES мрежа. Ще е достъпна на сайта на Агенцията по Заетостта. Тя ще бъде създадена по едноименния проект на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“. Платформата ще осигурява достъп до информация за пазара на труда в България, публичните услуги, цените на недвижимите имоти.

Основните изсквания за получаване на помощ е кандидатите да имат университетска диплома, да започнат работа в България, а през последните 6 месеца да са живели в друга държава. Всеки, който кандидатства за финансова подкрепа, ще може да избира между различен вид помощ до 1200 лв.

Подкрепата ще включва на средства за покриване на наема за период до една година, ако кандидатът започне работа в населено място, в което не притежава жилище. Ако детето не е прието в ясла или детска градина, ще му бъде осигурена детегледачка, наета през Бюрото по труда. Ако член на семейството не говори български език, ще получи ваучер за езиков курс или допълнителна квалификация.

Ако работното място е в град със средна работна заплата, която е под нивото на средната за страната, кандидатът ще може да получава допълнително половин минимална работна заплата.

Новината беше съобщена от заместник-министър Русинова.

Около 10% от участниците на последния кариерен форум порез 2019 вече са започнали работа в България.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Back to top button