Свят

Университетите ще правят филиали в чужбина

Българските университети ще могат да отварят свои филиали в чужбина по облекчена  процедура след промени в законите.

Това са решили участници в дискусия за реформи във висшето образование,  организирана от омбудсмана Константин Пенчев и Асоциацията на Частните Висши Училища в България.

От асоциацията предложили промени в Закона за висшето образование, с които да  се въведе интернационален статут на българските университети. Министърът на Образованието Сергей Игнатов е обаснил че това ще са  образователни структури между български и чуждестранни университети на  принципа франчайзинг. Дал е пример с Варненския свободен университет, който всяка година  привлича студенти от Кипър. Вместо да пътуват до България, университетът  може да предложи образование на територията на Кипър и студентите да  вземат две дипломи. УНСС пък е готов да разкрие свои филиал в Украйна заради  многобройната българска общност в Одеса.

Ще се повиши качеството на българското образование, защото когато влезе в конкурентна среда в чужбина, ще започне да се саморегулира и да повишава изискванията към себе си.

Според министър Сергей Игнатов в Закона за Висшето Образование трябва също да е добавят улеснени процедури за прием на чужди студенти в родните университети. Председателят на ректорския съвет проф. Борислав Борисове  предложил да отпаднат входящите изпити по българска история, география и литература за кандидат-студенти от ЕС. Образователни експерти настояват да отпадне и изискването за изучаване на български език преди началото на учебната година в Института за чуждестранни студенти. Министър Сергей Игнатов е приел либерализацията в приема с мотива, че така родните университети ще получат стимул да разкриват цели програми на английски език за бакалаври и магистри. В момента медицинските университети в София и Плевен водят обучение на английски език, а останалите университети не смеели да наемат чужди преподаватели заради административните спънки по прием на чуждестранни студенти.

Всички предложения за интернационализация на родното образование трябва да бъдат изпратени в МОМН до края на месеца. Целта е още преди ваканцията на парламента промените да влязат в Закона за Висшето Образование и да тръгнат реално от началото на учебната година през септември.


80 000 български студенти учат в чужбина, според проф. Анна Недялкова, председател на Асоциацията на Частните Университети и ректор на Варненския Свободен Университет. Това е цифрата на дипломите за висше образование, която МОМН е заверило до тази година. Анна Недялкова е подчертала, че през 2009 г. броят на младите хора, които са кандидатствали в чужбина, е над 50% от общия брой на кандидатите за висше образование.


Участниците в дискусията за чуждестранните студенти са предложили Министерство на Образованието да въведе електронна процедура по признаване на дипломите на студенти, завършили в чужбина. В момента процедурата изисква академичното признаване да става с оригинал на диплома и лична карта, което предполага задължително присъствие и пътуване до България. Министър Сергей Игнатов е подчертал, че Националният център за информация и документация (НАЦИД) е постигнал стандарт от максимум два месеца за всички процедури. Според министъра не трябва да се рискува със съкращаване на проверките за легитимност на задграничните висши училища: „Не е възможно университет, разположен някъде в гарсониера, да се смята за университет”.

Източник
вестник Монитор

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Back to top button