Бесарабия

Фестивал на българската музика и танци в Украйна

На 12 Юли в село Нова Ивановка, Одеска област, Украйна се проведе осмият фестивал на българска музика и танци. Той се провежда с подкрепата на организациите Конгрес на Българите в Украйна и Български Младежки Клуб Актив.

Събитието е започнало със стихотворението Ние сме от Буджашката степ на бесарабската поетеса Таня Танасова-Тодорова. Честта да започнат фестивала беше дадена на  домакините от танцовия състав Младежки сърцаот с.Нова Ивановка. Село Нова Ивановка вече за втори път е домакин на фестивала, който в предишните години е бил провеждан в различни места: с.Малая Перещепина (Полтавска област), гр.Болград, гр. Измаил, с.Каменка.

фестивал

Тази година на мероприятието са взели участие представители на бесарабски българи от  6 села: Н.Ивановка, Холмское, Диветлия, Дмитровка, Чийшия, Каменка и от гр.Одеса. По традиция всяко едно село се представя с най-добрите си български народни танцови, музикални и вокални изпълнения. Обикновено концертът се превръща в една много пъстра, жива, весела картина с богатите народни носии, които във всяко село са различни.

фестивал

Последвали са редица прекрасни изпълнения на българско хоро от с. Холмское, Дмитровка, Нова Ивановка. Ансамбълът на народни песни и танци Дулакчия от село Диветлия възпроизвел обредите на български празник във вокално-хореографската композиция Трифон Зарезан. Жива българска музика от народния оркестър Чийшия, невероятен Тракийски танц в изпълнение на танцовите състави Колорит (село Каменка) и Български сърца (град Одеса) и чудесни песни накарали публиката да избухне в аплодисменти.

фестивал

В знак на благодарност за всички приложени старания и майсторство колективите са били наградени и с дипломи за различни номинации: Най-сплотен колектив, Най-оригинален танц, Най-добро изпълнение на песен и други. Също така са били връчени номинации за най-малък и най-възрастен участник на фестивала. Еленино, пайдушко, ситно шопско, чичово и други видове хоро бса били блестящо демонстрирани от Мирчо Пинзар, ръководителя на танцовия състав от с.Нова Ивановка.

фестивал

Източник
Конгрес на Българите в Украйна

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Back to top button