Бесарабия

Ще има българско училище в Одеса и украински център в София

Бойко Борисов се е договорил с Петро Порошенко и кмета на Одеса за изграждане на българско училище в Одеса и ураински културен център в София.

Министър-председателят обяви изграждането на българско училище в Одеса в словото си по повод 160-годишнината от гимназията „Г. С. Раковски“ в Болград. Той присъства на тържеството заедно с президента на Украйна Петро Перошенко. Там са били също вицепрезидента Илияна Йотова, заместник министър-председателя по икономическата и демографската политика Валери Симеонов и министъра на образованието и науката Красимир Вълчев.

Взето е решение 30 деца от Болградската гимназия да посетят София, а петима учители да преминат допълнителна квалификация в България. Тези дейности ще бъдат финансирани със средства от бюджета на българското министерство на образованието. Бойко Борисов припомни, че с решение на Министерски Съвет от юни тази година е отпусната безвъзмездна финансова помощ в размер на 150 000 лв. за материално-техническо обезпечаване на учебния процес в гимназията в Болград.

Объдени са някои перспективи за съвместни инфраструктурни проекти. Засегнати са проблеми в образованието на българското малсинство в Тавярия и Запорожка област. Ще искаме задължително изучаване на Български Език в училищата на райони с над 50% българско население. При по-малък дял да има възможност за изучаване като избираем предмет.

В словото си по повод юбилея на гимназията в Болград, президентът Порошенко изрази благодарност към премиера Бойко Борисов за ползотворните разговори и постигнатите договорености по съвместни проекти

Източник
Министерски Съвет

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Back to top button