Европа

Второ българско училище в Ирландия

На 25-и Септември в спортния комплекс в Бишъпстаун, град Корк се състоя се тържество по повод откриването на „Любознание” – второто българско неделно училище в Ирландия.

На тържеството са присъствали кметът на град Корк г-н Майкъл О Конъл със съпругата си, посланик Емил Ялнъзов и отец Симеон от Българската Православна Църква в Лондон.Господин Искрен Кръстев и съпругата му Мира са инициатори и основатели на училището.

откриване на училището в Корк

В словото си кметът на Корк е приветствал откриването на българското училище като принос към многообразието от националности и култури събрани в града, поздравил присъстващите с „добре дошли” и е обещал съдействие от страна на общината.

Посланик Ялнъзов е честитил на българската общност създаването на новото училище и е ударил първия звънец.

Отец Симеон

Отец Симеон е отслужил водосвет и благословил начинанието.

Приветствие към децата е поднесла поднесе и директорката на училище „Азбука” в Дъблин г-жа Татяна Аданова. Между двете училища и техните учители и ученици ще бъде установено тясно сътрудничество.

Учебните занятия ще се водят в помещения, осигурени от спортния комплекс за ирландски спортове в квартала Бишъпстаун. Комплексът се намира на територията на избирателния район на г-н Михал Мартин, министър на външните работи и депутат от град Корк.

За учебната 2010-2011 г. са записани 20 ученика от български и смесени семейства, разпределени в два класа. През първата година училището ще се финансира от доброволни вноски на родителите. Целта на екипа през следващата година ще бъде да получи финансиране по програмата „Роден език и култура зад граница” на МОМН.

Информацията е предоставена от Посолството на Република България в Дъблин, Ирландия.

Източник
Държавна Агениция за Българите в Чужбина

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Back to top button