Европа

Brexit може да удвои академичните такси във Великобритания

След като Великобритания престава да е част от ЕС, отпадат и привилегированите такси за граждани на ЕС в битанските университети.

Гражданите на ЕС към момента и плащат годишни академични такси в размер на близо 9000 паунда. При Brexit обаче Великобритания престава да е част от ЕС и съответно вече няма защо да поддържа тази привилегия за европейски граждани. Очаква се таксите за граждани на ЕС, включително българи да станат нормални. Което е поне двойно.

Вижте интерюто с Лилия Манова от Durham University, Великобритания, в предаването „Бизнес старт“ по Bloomberg.

Всичко зависи от това дали британският премиер Тереза Мей ще успее да прокара проектоспоразумението в парламента през декември. Към момента студентите имат обещан сигурен статут в границите на Кралството. Ако обаче Brexit протече без сделка, то този статут ще стане „плаващ“ и всяко следващо правителство ще има правото да го изменя. Не се знае и какво ще се случи по отношение на визите и необходимостта от тях.

Лилия Манова

При сделка би трябвало положението на вече пребиваващите и учещи там европейци да не се промени. Според госта все пак сделката няма да бъде одобрена от парламента идния месец, тъй като тя вече има неодобрението на голям брой депутати, чието число се и увеличава. Манова добави, че несигурността в Кралството остава факт във всички сфери. Тя засегна и темата за все още неизяснените въпроси за свободното придвижване на хора между границите на Великобритания и ЕС.

Официално българите, работещи и учещи във Велокобритани, са около 70 000. Реалният им брой вероятно е поне с 20 000 повече. Тези, които са пребивавали там повече от 5 години и нямат криминални прояви, могат да кандидатстват през апликация на телефона им, да се отбележат, че са там и да получат статут на отседналост. Останалите ще трябва да кандидатстват по специална процедура и ще чакат да се навършат 5 години.

Източник
BloombergInvestor.bg

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Back to top button