РС Македония

Съдът в Гевгели отне детето на Спаска Митрова

БЮР Македония отне 3-годишната Сузана от майка ѝ Спаска Митрова. Днес основният съд в Гевгели присъди момиченцето на бащата. Спаска пък бе задължена да плаща издръжка от 40 евро на месец.

По този начин съдът се подигра с нея и разби на пух и прах оптимизма ѝ преди делото, че ще ѝ върнат детето.

По Сталинистики заседанието на съда е било изключително кратко. Прочетено е било само решението, без да се дават никакви мотиви. Делото се е състояло при затворени врати и на него не е присъствал български официален представител, въпреки искането на българското Външно Министерство такъв да бъде допуснат до залата.

След заседанието от министерството отново изразиха недоволство от този факт.

На първа инстанция процесът по родителските права не е бил прозрачен. Той бе проведен в условията на силно негативна обществена атмосфера, част от която бяха актове на физическо насилие, задържане за продължителен период и лишаване от възможност за свиждане на г-жа Митрова с детето ѝ.

заяви говорителят на ведомството Весела Чернева в официално съобщение, като посочи, че констатацията е извършена с „дълбока загриженост”.

Случи се това, което и през тези три години. Не казаха никакви аргументи и доводи, просто присъдиха детето на бащата, а аз ще трябва да плащам издръжка от 40 евро месечно. Ще продължа да се боря за детето си, ще обжалвам в 15-дневен срок тази присъда в Скопие. Вярвам, че накрая ще успея. Никога няма да се откажа от моето дете. За Македония не знам. Аз съм майка, аз обичам това дете и ще се боря за него колкото трябва и докогато трябва.

каза през сълзи Спаска Митрова.

Няма по-болно нещо от това 3-годишната ми дъщеричка Сузана да расте без майка си вече повече от 8 месеца. Не знам как и кога ще я виждам занапред, това ще решат социалните служби. След 7 месеца раздяла я видях само 3 пъти за по 5 часа. При последната ни среща с детето в социалната служба повикаха полиция, а бащата се нахвърли върху мен и върху детето. Така че тормозът върху мен продължава. Ще видим утре какво ще се случи, но очаквам всичко. Сега си отивам вкъщи.

Ангел Джамбазки пък бе категоричен, че за него това отдавна не е просто един въпрос на развод и семейни отношения, а въпрос на държавна политика на Македония спрямо Спаска Митрова. Преди време бившият съпруг на Спаска Воислав Савич заведе дело за отнемане на родителските права на Спаска. Детето бе отнето от майка си през юли миналата година, когато Митрова бе пратена в затвора.

Очакваме на следваща инстанция съдът да вземе решение в съответствие с европейските принципи на прозрачност и обективност. В тази връзка обръщаме внимание на препоръките и изискванията, съдържащи се в годишния доклад на Европейската комисия за напредъка на Р Македония.

се посочва още в съобщението на българското външно министерство. Допълниха, че София

ще продължи да следи най-внимателно процеса и ще го третира като показател за напредъка на съдебната реформа в Р Македония – важен елемент от Копенхагенските критерии, от чието изпълнение зависи европейската перспектива на нашата съседка.

Отнеха детето на Спаска Митрова

Източник
ДневникStandart News

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Back to top button