затвор

Няма да бъде променено съдебното решение за Спаска Митрова

Макар и гражданин на ЕС и на България, Спаска Митрова отговаря пред законите на Република Македония.

Това е станало ясно на среща на ръководителя (по заместване) на Дирекция „Европа І” Георги Панайотов с временно управляващия посолството на Република Македония в София Дивна Тричковска по нейна молба, проведена в Министерството на външните работи (МВнР). Това съобщиха от пресцентъра на Външно министерство.

От страна на МВнР на Република България отново бе споделена наличната информация, според която Спаска Митрова, българска гражданка и гражданка на ЕС, е отведена в полицейски участък, детето й е изтръгнато насила от нея и тя е задържана в затвора. Българската страна не желае да нагнетява атмосферата около случая и е очаквала да получи отговор по канала, по който е поставила запитването – Министерството на външните работи. Посочено бе, че ограниченията в броя на свижданията за българския консул със Спаска Митрова, за които бяхме информирани от Министерството на правосъдието на Република Македония, не ни помагат да успокоим българската общественост. Бе подчертано, че защитата на правата на българските граждани зад граница, както и правата на гражданите на други държави, които се чувстват българи, ще бъде сред приоритетите в поведението на българските официални власти. Македонските граждани, които са привързани към своя български произход, не следва да бъдат разглеждани като противници на Република Македония, а като жива връзка на тази страната с България и с ЕС.

Посочено бе, че България не е променила своята позиция в подкрепа на реформите в Република Македония, които могат да доведат до европейската и евроатлантическата интеграция на страната. Продължаваме да подкрепяме либерализацията на визовия режим с ЕС за македонски граждани. Същевременно политическите критерии от Копенхаген трябва да бъдат спазвани: институции, гарантиращи демокрацията, върховенство на закона, зачитането и защитата на човешките права. В този смисъл продължаваме да настояваме случаят със сънародничката ни да бъде решен в съответствие с ангажиментите на Република Македония в областта на правата на човека.

От своя страна Тричковска посочи, че македонската страна отхвърля аргументите на българската страна, тъй като Република Македония е „демократична държава с независима съдебна власт”. Няма да бъде променено съдебното решение на Митрова. Бе подчертано, че макар и гражданин на ЕС и на България, тя отговаря пред законите на Република Македония.

Македонската страна не можа да отговори на въпроса дали има други случаи в съдебната практика, когато неин гражданин е осъден и излежава ефективна присъда по повод спор за родителски права.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.