Бесарабия

Осми събор на българите в Украйна

На 15-и Септември се проведе традиционният общобългарски събор на българите в Украйна. Мястото беше Акерманската крепост до Болград.

Общобългарският събор е главното социално-културно събитие на 300-хилядната българска общност в Украйна. Целта е запазване и развитие на българските традиции, историческите и културните достижения на българите в съвременните украински земи Бесарабия, Таврия, Олшанка, Кировоградска област, Терновка, Николаевска област. 

Провежда се на всеки две години. Организира се от Асоциацията на Българите в Украйна.

И тази година дойдоха десетки хиляди българи от Украйна, Молдова, България и много приятели на българския народ.

В концертната програма взеха участие известните изпълнители Валя Балканска и нейните гайдари, Деси Добрева, български народни състави от Украйна, Молдова и България, а също 800 български самодейци от Бесарабия, Таврия, Молдова и България, сред които са известната кукерска група от с. Долна Секира, област Перник и професионалният ансамбъл за български песни и танци „Родолюбие“ от Тараклия. Бяха изложени картините на известните художници от Бесарабия Иван Шишман, Александър Кара. Беше представена и изложбата „Родова памет“ на Асен Великов, един от най-добрите етнофотографи в България.

Фотографи на събитието: Асен Великов и Александър Барон.

Източник: Списание Българка

Източник
БългаркаЖивите Български КорениБНР

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Back to top button