БесарабияБългария

Бесарабски българи учат Софтуерно Инженерство в Пловдив

Бесарабски българи се обучават в новата специалност Софтуерно Инженерство в Пловдивския Университет. Общината заплаща учебните такси и общежитието им.

Учат Софтуерно Инженерство с помощта на програма за привличане на чуждестранни студенти. Таксите и общежитието им се поемат от общината през първата година. Местни компании се ангажират с осигуряването на стипендии и стаж.

В първия випуск на специалността са 18 студенти от Украйна, 11 от Република България и една студентка от Молдова. Пилотният проект е четиригодишен, а кметът Иван Тотев обяви твърдото си намерение той да бъде продължен и през следващата година. Той обясни че проектът е важен за общината и за нарастващите нужди от квалифицирани кадри на развиващия се IT отрасъл в Пловдив.

Иван Тотев

Има различни варианти той да бъде продължен. Постановление 123 е една такава възможност. Нашите сънародници от Украйна и Молдова могат да кандидатстват и държавата да поеме тяхната издръжка.
Общата рамка на проекта е 200 000 лева годишно, с която се покриват всички необходими разходи, но първата година ще ни струва около 150 000 лева. Икономията идва от това, че университетът бе планирал да привлече повече бесарабски българи. Договорът между община Пловдив и Пловдивския университет е за един четиригодишен курс. Този първи опит ще ни покаже дали ние тук, в Пловдив, ще имаме мотивация да направим и следващата стъпка с други учебни заведения, които да привличат за обучение студенти отвън.

Българска Асоциация на Софтуерните Компании, „Клъстер информационни и комуникационни технологии Пловдив“ и водещи фирми в Пловдив и страната за заявили че ще подпомагат образованието и интеграцията на студентите. Крайно необходимо е това да започне да се случва, но предвид недостига на квалифицирани кадри вероятно ще стане доста скоро.

Община Пловдив няма финансовата възможност да подпомага по този начин четири випуска едновременно.

Преди старта на проекта ние имахме предварителни заявки от компании за това колко студенти биха искали да приемат при тях. Сега е време да разберем дали намеренията им ще се превърнат в договорености. Годишна сума от 700 000 или 800 000 лева е доста над възможностите на Пловдив. Ако пловдивските фирми направят това, което казват – че са готови да приемат първокурсници от софтуерния бранш на работа при тях, тогава ще стартираме спокойно набирането на втори по-голям випуск от 50 студенти в Украйна.

Ректорът, проф. Запрян Козлуджов похвали студентите,

Резултатите от първия семестър обаче показват, че мотивацията на българите от чужбина, както и на студентите от други градове извън Пловдив в новата специалност е висока и всички те имат резултати от много добри и отлични оценки.

Нормално, предвид че в случая става дума за осъзнат и мотивиран избор на специалност.

Източник
БНТБНР-ПловдивКапитал

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Back to top button