затвор

Скопие обсъжда „условно освобождаване“

Спаска Митрова няма да бъде помилвана, но най-вероятно ще бъде освободена от затвора – това съобщи македонската телевизия Алфа, цитирана от Фокус.

От кабинета на президента Георге Иванов са съобщили, че се обсъжда този случай да бъде разрешен, като се използва т.нар. условно освобождаване, предвидено в закона.

Дарко Ангелов, генералният секретар на Кабинета на президента Георге Иванов, е потвърдил за Алфа, че съветници на Иванов вече са започнали някакви действия в сътрудничество с Министерството на правосъдието и с Дирекцията за изтърпяване на наказанията около възможността – Спаска Митрова да бъде освободена по хуманитарни съображения.

Това би позволило на българката Митрова да излезе от затвора „Индризово” и да се грижи за шестмесечното си бебе. Тя е зад решетките, тъй като не е осигурила достъп на бившия си сръбски съпруг до дъщеря им Сузана и не му е предоставила легло в стаята си в дома на нейните родители по време на свижданията с детето.

Развитието по случая със затворената жена стана възможно след директната намеса на българския президент Георги Първанов, който в телефонен разговор с македонския си колега е пожелал от него да използва своя авторитет, за да намери начин и процедура да се помогне на българската гражданка, която е в лошо здравословно състояние.

Майката на Спаска също заяви пред медиите, че дъщерята на Митрова е болна и за нея са необходими грижи. Спаска Митрова излежава тримесечна присъда в „Индризово” за отнемане на малолетен.


Иванов ќе ја прати Спаска на „условен отпуст“

Спаска Митрова нема да биде помилувана, но најверојатно ќе го напушти затворот. Како што информираат од Кабинетот на претседателот Иванов, се размислува овој случај да биде решен така што ќе се искористи институтот „условен отпуст“ предвиден во Законот за извршување санкции. Генералниот секретар во Кабинетот на Претседателот, Дарко Ангелов за Алфа потврди дека правните советници на Иванов веќе отпочнале некакви активности во соработка со Министерството за правда и со Управата за извршување санкции, околу модалитетите врз основа на кои од хумани причини, би и се дозволило на бугарката Митрова да си замине од Идризово и да продолжи да се грижи за своето шестмесечно бебе.

Овој развој на настаните е резултат на директната интервенција на бугарскиот претседател кој во телефонски разговор со македонскиот шеф на државата побарал од него да го искористи својот авторитет и да се обиде да најде начин како низ законска процедура да и се помогне на бугарската државјанка оти била во лоша здравствена состојба. И мајката на Спаска преку медиумите во Софија побара помош оти керка и била болна.

Спаска Митрова е веќе три недели во затворот во Идризово. Осудена е од Судот во Гевгелија на тримесечна казна затвор за кривично дело „одземање малолетник“.

Барањето за условен отпуст може да го поднесе лично таа, членови на нејзиното семесјтво или директорот на затворот. По барањето, доколку биде поднесено ќе решава гевгелискиот суд. За одлуката на судот е релевантно како Митрова се однесувала во затворот, дали целта на казнувањето е постигнато и дали Митрова во иднина нема да врши други кривични дела. Доколку македонските власти не најдат варијанта за ослободување на Митрова, бугарскиот министер за дијаспора Божидар Димитров се понуди тој наместо неа да ги отслужи останатите два и пол месеци од казната.

Среќко Поповски

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.