БългарияРС Македония

Даниел Митов и Бойко Борисов коментираха ситуацията в Македония

Министърът на Външните Работи Даниел Митов и Бойко Борисов коментираха ситуацията в Македония и политическата нестабилност там.

Даниел Митов направи следното официално изявление:

Даниел Митов

Демокрацията и правовата държава изискват политиците да бъдат на висотата на своите отговорности. Това означава също да се въздържат от действия, които биха могли да подкопаят правовия ред в държавата.

Призовавам всички политически лидери в Република Македония незабавно да възобновят политическия диалог и да потърсят общи решения на създалата се политическа криза, като на първо място се заемат със запазването на обществения ред и вътрешната стабилност. Апелирам към въздържане от каквато и да е форма на насилие.

Необходимо е възможно най-бързо страната да се върне към изпълнението на договореностите от Пържино в тяхната цялост. Само по този начин Република Македония би могла да съхрани политическата си стабилност, правовия ред и интегритета на институциите, без които няма как да бъдат проведени честни и демократични избори.

Призовавам политиците в Република Македония да се заемат с дневния ред на реформите, да укрепят демократичните институции в интерес на всички граждани и да върнат Република Македония на пътя на европейската интеграция.

След проведеното днес заседание на Консултативния Съвет за Национална Сигурност Министър-председателят на България изрази мнение че очаква политическата нестабилност в Република Македония да продължи и че дори е възможно вече отложените избори да не се проведат:

Македония ще бъде трайно дестабилизирана според мен, дано греша.

Тазвечершните протести също се превърнаха в битка между протестиращите граждани и вече доста подсилената (включително с бронирана техника) полиция.

Сблъсъци между демонстранти и жандармерия имаше пред централата на управляващата ВМРО-ДПМНЕ. Маскирани провокатори замерваха полицията, която отвърна с палки и шокови гранати. Митингът се премести пред сградата на парламента. Сред скандиранията са „Убийци“, „Нема правда, нема мир!“, „Свалете щитовете, кого защитавате“. Накрая полицията разпръсна силово протеста с тежка техника и водно оръдие.

Арестувани са дванадесет души (по-рано днес бяха пуснати арестуваните снощи). Леко ранени са двама полицаи.

От спецпрокуратурата там обявиха, че няма да се съобразят с решението на държавния глава.

Източник
МВнРbTVTwitter

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Back to top button