Бесарабия

Седми събор на българите в Украйна

На традиционния седми събор на българите в Украйна край Бeлгород, Одеска област дойдоха да почетат българския дух и традиции около десет хиляди българи от Бесарабия.

Седмият събор на българите в Украйна се проведе пред Акерманската крепост в Бесарабия. В програмата взеха участие Веселин Маринов, Катя Бужинская, Илия Луков, както и 50 състава от Украйна, Молдова и България. Беше показвано българско приложно изкуство и разбира се похапвани традиционни гозби.

Огромен интерес предизвика група сурвакарска група от село Долна Секирна, Община Брезник, Пернишко. Членове на Прабългарската школа за традиционни бойни изкуства и оцеляване „Бага-Тур“ представиха древни ритуали, характерни за прабългарите, траките и славяните.

Съборът беше открит от 92-годишния старейшина на българското движение в Украйна и виден обществен деятел Генадий Коев. Българската делегация беше водена от министъра на културата Вежди Рашидов. Присъстваха депутати от Европейския, Българския и Украинския парламент.

Президентът на Украйна Петро Порошенко (родом от Болград, Бесарабия) изпрати обръщение, в което отбеляза, че празника обединява българските общности и спомага за съхранението на историческото и духовното наследство и самобитност, на българите в Украйна. Той благодари на нашите сънародници за техния патриотизъм и последователна държавническа позиция в защита на териториалната цялост и независимост на Украйна и подчерта важната роля на българите в Украйна.

Петро Порошенко

Българите в Украйна по право заемат едно от водещите места в нашето многонационално семейство. Днес вашият самоотвержен труд представлява значителен принос в развитието на новата европейска държава. Искрено съм ви благодарен за патриотизма.

Събора започва да се провежда от 1998-a година (през година) под патронажа на Асоциацията на Българите в Украйна.

Източник
БНТВек 21 прес

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Back to top button