РС Македония

Руска и сръбска намеса в политиката на БЮР Македония

Документи показват че руски и сръбски шпиони и дипломати са се месили във вътрешната политика на БЮР Македония през последното десетилетие, сеейки пропаганда и интриги.

Брифинг на македонското контраразузнаване за дейността на руското разузнаване в страната.

Доклад за срещата между служителя на македонското Външно Министерство Ненад Колев и руския посланик Олег Счербак.

Профил на активността на агента на сръбското разузнаване Горан Живалевич от македонското контраразузнаване.

Списък на статиите и коментарите на Мирослав Лазански от македонското контраразузнаване.

Доклад на македонското контраразузнаване за Иван Стоилкович.

Анализ на македонското контраразузнаване за дейността на агента на сръбското разузнаване Горан Живалевич в Македония.

Запис на разговори между Горан Живалевич и Иван Соликович.

Целта им е била (както и в другите държави от Западните Балкани) да влияят на политиката, така че тя да следва техните цели, вместо тези на народа. В частност да предотвратят или забавят присъединяване към NATO. Също така показват опити на сръбското разузнаване да подкрепя анти-западни и про-руски националисти в Македония.

Документите са от контраразузнаването на БЮР Македония и са получени от Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP), македонската NOVA TV и сръбската Crime and Corruption Reporting Network (KRIK).

Руските и сръбски усилия за мобилизиране и радикализиране на всички достатъчно податливи са спомогнали за достигането до политическата криза в Македония, довела държавицата почти до разпад и на ръба на гражданска война.

Според доклада на Владимир Атанасовски, директор на Македонската Администрация за Сигурност и Контраразузнаване (UBK), в продължение на девет години в БЮР Македония е имало

силна подмолна подривна разузнавателна активност, осъществявана чрез посолството на РФ (Руската Федерация)

, която е започнала през 2008-а, когато БЮР Македония опитва да започне преговори за членство в НАТО, но Гърция налага вето.

В документа се казва:

Чрез използване на възможностите и методите на т.нар. "мека сила", като част от стратегията на РФ на Балканите, целта е изолирането на страната (БЮР Македония) от влиянието на "Запада"

Чрез използване на възможностите и методите на т.нар. „мека сила“, като част от стратегията на РФ на Балканите, целта е изолирането на страната (БЮР Македония) от влиянието на „Запада“

Още повече, руската външна политика е в тясно сътрудничество с енергийната стратегия, чиято цел е да контролира стратегическите енергийни ресурси чрез партньорство с балканските страни.

Според документа, целта на руската стратегия е да постави БЮР Македония „в състояние на пълна зависимост от руската политика“.

Действията на руското разузнаване са се провеждали от тяхното посолство в Скопие от трима агенти на руската Служба за Външно Разузнаване под надзора на щаб в Белград и четирима агенти на военното Главно Разузнавателно Управление, координирани от София.

Действията на руското разузнаване са се провеждали от тяхното посолство в Скопие от трима агенти на руската Служба за Външно Разузнаване под надзора на щаб в Белград и четирима агенти на военното Главно Разузнавателно Управление, координирани от София. Също така са замесени местни представители на руската новинарска агенция ТАСС и Росссотудничество. Последната е руска правителствена агенция, която е разследвана от ФБР за опити за вербуване на шпиони в САЩ.

Руските агенти са се опитвали да вербуват бивши и настоящи служители на силите за сигурност и да създадат критична маса от хора с военна подготовка, които в определен политически момент или ситуация да бъдат използвани са постигане интересите на Русия.

Руските агенти са се опитвали да вербуват бивши и настоящи служители на силите за сигурност и да създадат критична маса от хора с военна подготовка, които в определен политически момент или ситуация да бъдат използвани са постигане интересите на Русия. В доклада на разузнаването не се казва дали тези опити са били успешни. Руските агенти също са се опитвали да подкупят (вместо направо да купят чрез подставено лице както в България) македонски медии (включително албански), за да разпространяват „информация и дезинформация“ в полза на целите на руската политика.

Изглежда че след разпада на Югославия, руското влияние в БЮР Македония нараства, за сметка на сръбското. Например според македонското контраразузнаване, руските консулства в Охрид и Битоля действат като „разузнавателни бази“.

Русия се интересува от Македония заради европейските газопреносни трасета. През 2015 година руската Стройтрансгаз започва изграждане на газопреносна мрежа. Изграждането завършва през 2016-а, като 60 милиона долара от общо 75.7 се покриват от наследения от СССР дълг към Югославия.

Според документа на македонското контраразузнаване, Русия също драстично е повишила културното си въздействие.

Пропагандирайки в страна с 1/4 албанско население идеята за югоносталгична „пан-славянска“ идентичност (явно в конфликт с антиквизацията на македонистите) и общо Православие (което пък би трябвало да ги сближава с Гърция и особено България, и двете в NATO). Интересно е че не руската, а Българската Православна Църква подкрепя идентичността на Македонската Православна Църква. Посолството на Русия е насърчило създаването на около 30 македоно-руски „асоциации за приятелство“, отворило е руски културен център в Скопие и спонсорирало построяването на църкви в руски стил и православни кръстове. Може би тези усилия са имали някакъв ефект. Правителството на БЮР Македония отказва да се присъедини към западните санкции срещу руски политици и олигарси в следствие на руските действия (започнали по много подобен начин) в Украйна през 2014-а.

Руската намеса в политиката е доста груба и открита. Москва открито поддържа националистическата и антибългарска ВМРО-ДПМНЕ на Никола Груевски. В крайна сметка след едногодишна драма, започнала с изтичането на информация за подслушване на десетки хиляди граждани, правителството му падна от власт. След както не хересаха резултат от избори, според който те не са на власт, активисти на ВМРО-ДПМНЕ щурмуваха парламента, в опит да му попречат да заработи. Според документите, сред нахлулите в парламента е имало поне един агент на сръбското разузнаване. Русия критикува сегашното правителство (което на подкрепяната от тях партия) че е жертва на чуждо влияние от ЕС и САЩ. Не е много ясно дали намират за чужда намеса и собственото си влияние върху предишното.

В отделен документ се описва среща на 7-и Април между висшия служител на македонското Външно Министерство Ненад Колев и руския посланик Олег Счербак.

Според документа посланика е казал че Русия цели да „създаде линия от военно неутрални държави“ на балканите от Черна Гора, Босна и Херцаговина, Македония и Сърбия. Счербак е изразил разочарование че македонските политици не са се издължили за руската подкрепа срещу „чуждото влияние“ и е заплашил че икономическите и политически връзки могат да пострадат, ако македонските политици не поддържат по-активно руската политика. Трима служители на македонското Външно Министерство потвърждават че такава среща се е провела. Руското Външно Министерство не отговаря на писмени  въпроси за такава среща. Зоран Заев отказва коментар.

Информацията в документите не се ограничава само с руската намеса. Съдържа и записи и друго разузнаване, показващи опит на Сръбската Информационна Агенция (BIA) да подклажда националистите в БЮР Македония.

Сръбският премиер Алесандър Вучич официално не се меси но повечето про-правителствени медии са силни поддръжници на Груевски и Русия.

Документите показват, че македонското контраразузнаване наблюдава Горан Живалевич (агент на BIA и служител на сръбското посолство в Скопие), който от 2015-а работи активно срещу интеграцията на Македония в Европа. Записан е да инструктира лидера на Демократична Партия на Сърбите в Македония (коалиционен партньор на ВМРО-ДПМНЕ) Иван Стоилкович, преди правителствени срещи или важни парламентарни заседания.

Стоилкович е наблюдаван, че е в контакт с руски дипломати и кореспонденти на ТАСС. Същия е бил и сред балканските политици, привикани миналата година в Москва за да подпишат декларация за наричането на региона „военно неутрален“. Позиция, която би трябвало да пречи на присъединяване към NATO. Същия се е срещал и с политици и активисти от Черна Гора, които против присъединяването и́ към NATO. Включително Марко Милачич – в контакт с руски  дипломат в Подгорица, работещ за военното разузнаване. Милачич е потвърдил отделните си срещи със Стоилкович и руски дипломати, но не вижда нищо странно в това.

Срещал съм се и с руски и с американски дипломати. Това е част от пропаганда на македонското разузнаване. Очевидно е чисто политически мотивирана за да укрепи политическата власт в Македония.

Агенти на македонските служби са проследили Живалевич в Скопие на 27-и Април, включително в парламента по време на атаката. Снимка на Nova TV също го показва както предвождащ тълпата. Сръбският посланик е бил привикан да даде обяснение за присъствието на представителя на сръбското разузнаване в парламента по време на метежа. Пред репортери сръбският външен министър Ивица Дачич отговаря дипломатично:

Живалевич от официалния представител на BIA в Македони, не е там нелегално.

Самия Живалевич отказва коментар.

При въпрос от репортер на NOVA TV, политика Стоилкович се преструва на неадекватен:

Аз разпитвам ли ви с кого сте се срещали? Питал ли съм ви с кого комуникирате? Засрамете се. Обиждате ме.

Според документите на разузнаването, двамата са записани да координират пропаганда срещу Заев в Сърбия. Там медиите редовно са захранвани с истории за западна намеса и албански искания, които могат да доведат до война. Серия записи, започващи от трети март показват как Живалевич и Стоилкович организират среща между Груевски и Мирослав Лазански – про-Вучич депутат и един от най-влиятелните медийни коментатори в Сърбия. Стоилкович е записан да казва на Живалевич че е „инструктирал (Лазански) каква статия да напише“.

Публикуваната на трети март във вестник Политика статия плюе Заев и повтаря опорките на ВМРО-ДПМНЕ. Същата вечер Живалевич и Стойкович се поздравяват с успеха:

– Говорих с Лазански. Казва че статията е достигнала рекордни четения в Сърбия. (казва на агента на BIA Стоилкович)

– Чудесно, чудесно.

Според македонското разузнаване, това е само върха а айсберга. Отделен документ, получен от OCCRP показва над 50 примера за статии и коментари на Лазански срещу членство на Македния в NATO, възхваляващи руската военна мощ и обвиняващи запада в разпалване на недоволство в Македония. При въпрос, Лазански отрича да е работил за за тайни служби:

Нито съм със службите, нито съм им говорител. Не бях там като депутат, а като журналист. Имам навика като отида в чужда страна, да се обаждам на нашето посолство. Господин Живалевич е надлежен и законен представител на нашата BIA в Скопие.

Източник
OCCRP

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Back to top button