БългарияРС Македония

Руската църква опитва да се меси между Българската и Македонската

Руската православна църква предлага Македонската да решава проблемите си със сръбската, вместо да признае Българската за Църква-Майка.

Такава идея сподели пред сръбската редакция на руската пропагандна агенция Sputnik председателят на Отдела за външни църковни връзки на Московската патриаршия на Руската православна църква митрополит Иларион Волоколамски.

Македонската православна църква все още не е призната за самостоятелна, но това е на път да стане чрез признаване от страна на българската. Синодът на Македонската православна църква – Охридска архиепископия, единодушно е решил да призове Българската православна църква (БПЦ) за възстановяване на евхаристийното едиство и да припознае и признае БПЦ като майка-църква, която първа я приема и признава нейната автокефалност. Македонската църква очаква българският патриарх Неофит да представи проблема пред Вселенската патриаршия.

… Синодът на Македонската православна църква – Охридска архиепископия единодушно реши да отправи конкретни предложения и въпроси към сестринската Българска православна църква, а именно:

  • Българската православна църква-Българска патриаршия, вземайки под внимание единството на Православната църква и реалните духовни и пастирски нужди, да възстанови евхаристийното единство с възобновената Охридска архиепископия в лицето на Македонската православна църква.
  • Македонската православна църква-Охридска архиепископия, ще припознае и признае Българската православна църква-Българска патриаршия, като Майка Църква, която първа приема и признава нейната автокефалност. Същата информира за нея и обръща внимание на проблема й пред Вселенската патриаршия и другите поместни Църкви, пред тях я представлява и се застъпва за нея.
  •  С подписването на този документ от главите на двете Църкви, се възстановява евхаристийното единство между всички техни епископи, което ще бъде основа за безпроблемното възстановяване на евхаристийното единство и с епископите на останалите поместни православни Църкви.
  • За признаването и възстановяването на евхаристийното единство, Българският патриарх известява Вселенския патриарх, както и главите на другите поместни църкви.

Изразяваме нашата надежда в Господа, че тези наши предложения и въпроси ще бъдат приети от Светия архиерейски синод на Българската православна църква, за радост на Свети Климент Охридски и за доброто на съвкупната църковна пълнота.

Писмо от МПЦ до Св. Синод на БПЦ

Светия синод на БПЦ прие охотно идеята и реши да излъчи комисия, която да предприеме необходимите мерки по приемане на Македонската православна църква в своя състав. Прие за свещен дълг приемането на МПЦ.

Свети апостол Павел учи за Църквата, че е тяло Христово, като казва „И кога страда един член (от тялото Христово), страдат с него всички членове; кога се слави един член, радват се с него всички членове” (I Кор. 12:26)

§ 1. – Св. Синод на Българската православна църква – Българска патриаршия в заседанието си на 27.11.2017 г. – пълен състав, разгледа писмо, вх. № 676/14.11.2017 г., на Македонския архиепископ Стефан, Председател на Св. Синод на МПЦ.

Българската православна църква – Българска патриаршия, никога не е била безразлична към страданията на Македонската православна църква, поради което, след направени разисквания,

Св. Синод единодушно РЕШИ:

При положение, че МПЦ признава БПЦ – БП за своя Майка -Църква, БПЦ – БП със съзнание за своя свещен дълг поема ангажимента да окаже пълно съдействие, като ходатайства и се застъпва пред Поместните православни църкви, предприемайки всичко необходимо за установяването на канонически статут на МПЦ.

§ 2. – Във връзка с предходното решение,

Св. Синод РЕШИ:

Определя Синодална архиерейска комисия за преговори с МПЦ и останалите Поместни православни църкви за установяването на канонически статут на МПЦ в състав: Старозагорски митрополит Киприан – Председател, и членове: Ловчански митрополит Гавриил, Пловдивски митрополит Николай, Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний, Варненски и Великопреславски митрополит Йоан, Неврокопски митрополит Серафим, Русенски митрополит Наум и Врачански митрополит Григорий.

Пълно изявлени на Светия Синод

Налага се съвещание и дипломация с другите православни църкви, защото на Македонската е наложена схизма от Сръбската патриаршия. Схизмата е призната от другите православи църкви и БПЦ не може да я наруши еднолично.

Явно това е сериозен проблем за РПЦ, заради текущите им скандали с Украинската.

Според Радан Кънев църковната дипломация е търде бавна и е прекалено оптимистично да се надяваме на скорошно развитие. Не бива обаче да забравяме, че процесите в църквата са бавни и се развиват понякога с векове.

Източник
OFFNews

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Back to top button